Živá socha Olga Desmond: Ráda vystupovala nahá, v Petrohradu ji hnali před soud za svádění

Živá socha Olga Desmond: Její kontroverzní umění se setkalo s řadou zákazů, zemřela v zapomnění
Zdroj: Wikimedia Commons/Library of Congress, Public domain
Olga Antonie Sellin byla německá tanečnice, herečka, umělecká modelka......a takzvaná živá socha.V Berlíně založila Asociaci pro ideální kulturu, kde pořádala vystoupení s názvem Živé obrazy. V nich se stylizovala do starověkých klasických uměleckých děl.V té době si zároveň změnila jméno na Olgu Desmond.+ 2 fotky+ 3 fotky

Umělecká vystoupení Olgy Desmond vyvolávala vždy kontroverze. Byla však volnomyšlenkářka, takže se nikdy nenechala svázat dobovými konvencemi. Díky tomu si vydobyla slávu i značné jmění. Po druhé světové válce se však vše prudce změnilo a kdyby nemohla takzvaně těžit z minulosti, skončila by na ulici.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 09. 2022 16:00

Olga Desmond (narozená jako Olga Antonie Sellin) byla německá tanečnice, herečka, modelka a takzvaná živá socha. Narodila se 2. listopadu 1890 v Allensteinu ve Východním Prusku.

Zrození živé sochy

Olga se narodila do velmi početné rodiny. Měla až 13 sourozenců. Možná právě proto odešla do světa již v 15 letech. Její kroky směřovaly do Londýna, kde se uchytila u jedné divadelní společnosti. V roce 1906 se vrátila do Berlína a začala studovat hereckou školu. Během toho se zúčastnila devítiměsíčního turné v Londýnském pavilonu, kde si zahrála Venuši. Vystupovala téměř nahá a nikomu to zatím nevadilo. Jen když se pohybovala mezi scénami, měla použít závěs.

A opět se konal návrat do Berlína, tentokrát však ve větším stylu. Podílela se na založení Asociace pro ideální kulturu, kde pořádala exhibice zvané Živé sochy. Pózovala v nich ve stylu starověkých uměleckých děl. Ve skutečnosti ale toužila po pohybu. A nejlépe úplně nahá. Tyto “Večery krásy“ však byly nejednou zakázány. Úřadům vadilo, že jsou herci neoblečení, nebo mají na sobě pouze bodypaint. V Crystal Palace v Lipsku se musela dokonce zakrýt.

Potíže v Petrohradu

Olga přivezla nahotu i do Petrohradu. Její vystoupení se velmi rychle začala propírat v novinách. Někteří zákonodárci chtěli umělkyni popohnat před soud za "očividné a záměrné svádění". Olga se však hájila tím, že se zodpovídá pouze svému talentu. Ale i tak byla nucena podstoupit určité kroky, aby mohla pokračovat.

Rozhodla se zvýšit vstupné na svá vystoupení. Díky tomu se na ni přišli podívat jen ti lidé, kteří její umění skutečně chápali. Řada představení byla navíc určena pouze pro členy jiných tanečních uskupení, aby na ně nedorazili lidé z “ulice”. A proč vlastně vystupovala nahá? Jak sama uvedla, aby mohla lidem předat veškeré emoce, nemohla být omezená kostýmem či trikotem.

Smutný konec Olgy Desmond

Když se Olga vrátila do Berlína, nečekalo ji vřelé přijetí. I zde se diskutovalo o jejím kontroverzním umění, dokonce na státní úrovni. Negativní reklama jí ale prospěla. Začala prodávat kosmetické produkty se svým jménem. V roce 1914 se provdala za maďarského velkostatkáře. O dva roky později se dostala k filmu.

Po druhé světové válce se usadila sama, bez partnera, ve východní části Berlína. Na bývalou slávu mohla zapomenout. Pracovala jako uklízečka. Občas si přivydělávala prodejem věcí spojených se svou kariérou. Zemřela v zapomnění 2. srpna 1964.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Olga Desmond

Dasverborgenemuseum.de: Olga Desmond

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články