Pěkně žhavý ples: Král Karel VI. Francouzský málem uhořel, nebýt odvážné mladé vévodkyně

Ples hořících mužů: Když Karel VI. Francouzský skončil v plamenech, ještě víc to zhoršilo jeho šílenství
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Maškarní plesy bývaly v minulosti velmi okázalou společenskou událostí. Častokrát chtěli hosté trumfnout jeden druhého a mít o něco extravagantnější kostým. Karel VI. Francouzský jednou na takové hrátky málem doplatil a neuhořel jenom díky duchapřítomnosti mladé vévodkyně.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 09. 2022 11:00

Takzvaný ples hořících mužů si téměř vyžádal život krále Karla VI. Francouzského. Proč byl vladař v nebezpečí? Mohla za to snad samotná maškaráda? Anebo si někdo na krále počíhal?

Šílenství krále Karla VI. Francouzského

Vše začalo oslavou, která se konala 28. ledna 1393. Jedna z dvorních dam se totiž potřetí vdávala. Královna Isabela Bavorská usilovně přemýšlela, čím by tento večírek udělala alespoň trochu zábavným pro svého manžela Karla VI. Francouzského.

Hlavním cílem bylo, aby zapomněl na nedávnou příhodu, kdy se tak trochu pomátl. Zatímco pochodoval s armádou, napadl vlastní muže. Kvůli tomu si také vysloužil přídomek Šílený. Náladu mu měli spravit šarivari - rytíři, kteří se převlékali za divoké lesní muže. Vystoupení však dopadlo úplně jinak, než bylo plánováno.

Nebezpečná podívaná

Jakmile se vyřešily všechny nezbytnosti dne, přišli na řadu šarivari. V tu chvíli dvořan Huguet de Guisay navrhl, aby se král zúčastnil jejich vystoupení. A ten kupodivu souhlasil. Oblékl si na sebe plátěný kostým napuštěný smolou a pryskyřičným voskem. K úplnému zakrytí obličeje se ještě použily masky.

Jednou z her v tomto představení bylo totiž uhádnout identitu vystupujících. A jelikož jen málo hostů vědělo, že je mezi nimi i král, zdálo se, že bude o zábavu postaráno. Za okamžik se před lidmi objevilo šest mužů spoutaných řetězem, kteří se divoce svíjeli v jakémsi bizarním tanci. Během vystoupení byl vydán zákaz používání pochodní a vlastně všeho, co hořelo. Obleky vystupujících totiž byly extrémně hořlavé. Zatím to vypadalo, že se všichni dobře baví...

Karel VI. Francouzský v plamenech

V tu chvíli vešli do sálu dva muži, králův Ludvík z Valois a Phillipe de Bar. Oba byli notně opilí a přinesli dovnitř pochodně. Ludvík chtěl tanečníky identifikovat, a tak jim pochodněmi svítil do tváří. Podle historických pramenů měla z ohně odskočit jiskra a zapálit oblek jednoho z tanečníků.

Plameny se po chvíli začaly šířit i na ostatní muže. Královna začala vyděšeně křičet. Nastalé situace se prý chopila patnáctiletá vévodkyně de Berry, která krále poznala a přehodila přes něj svou vlečku. Díky tomu přežil, bohužel se však stal ještě více šíleným. Začal věřit, že je ze skla. Ale i tak vládl ještě dalších třicet let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Karel VI. Francouzský

Historicmysteries.com: The Ball of the Burning Man: How did a Royal Party end in Catastrophe?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články