Středověké bizarnosti: Speciální sluha krále Jindřicha VII. Tudora a pořádně přeplněné postele

Středověké bizarnosti: Speciální sluha krále Jindřicha VII. Tudora a pořádně přeplněné postele
Zdroj: Wikimedia Commons/National Portrait Gallery, Public domain
Život ve středověku byl zcela bez soukromí. V rámci úspory místa sdílelo lože hned několik lidí najednou.Ve středověku šlo podle druhu a barvy oblečení rozpoznat sociální postavení lidí. Kupříkladu samet mohla nosit jen šlechta.Zvířata u středověkých soudů nebyla ničím neobvyklým. Při popravách jim ale raději navlékli lidskou masku.V Německu se někdy o osudu manželství rozhodovalo soubojem.+ 3 fotky+ 4 fotky

Středověk byl plný kontroverzních praktik. Sbírala se moč, lidé spali hlava na hlavě v jedné posteli a existoval muž, který pro anglického krále Jindřicha VII. Tudora vykonával ne zrovna voňavé povolání. Co nejbizarnějšího se událo ve středověku?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 05. 2022 11:00

I když bylo ve středověku možné vydělat také na těch nejméně pravděpodobných věcech, za peníze jste si nemohli koupit všechno. Třeba oblečení bylo přípustné jenom v barvách, které odpovídaly zaměstnání a sociálnímu postavení. A ať už jste byli šlechta, nebo poddaní, jeden fakt byl u každého stejný - na soukromí jste mohli rovnou zapomenout.

Speciální sluha Jindřicha VII. Tudora

Moč se buď darovala, nebo také prodávala. Sbíraly ji domácnosti i kláštery. Primárně se prodávala koželuhovi. Ten s její pomocí čistil šaty a barvil textilie. Používala se však i pro mnohem “vznešenější” účely. Lékaři z jejího zápachu, zabarvení a chuti dokázali diagnostikovat nejeden neduh. S tím se také pojilo, i když vzdáleně, jedno středověké povolání.

Na konci 15. století se měl o výkaly Jindřicha VII. Tudora starat speciální sluha. Ten měl na starosti likvidaci odpadu a podávání pravidelných hlášení královskému lékaři. Pokud se mu nelíbilo to, co vycházelo z panovníkových střev, měl povinnost to nahlásit. Později se začal také starat o jeho ložnici.

K holiči na operaci

Dnes bychom si jen stěží dokázali představit, že si u svého kadeřníka objednáme i chirurgický zákrok. Ve středověku však kromě střihání mnichů holiči léčili nemocné i zraněné. Mimoto odstraňovali bolavé zuby, pouštěli žilou a řešili ledvinové kameny. Jednoduše prováděli zákroky, které vystudovaní středověcí lékaři odmítali plnit, neboť jim připadaly nehodné jejich postavení. Ke změně došlo až v 18. století.

Na další kuriozity ze středověku se podívejte do galerie...

Zdroj informací: 

Ranker.com: 13 Unusual Medieval Era Practices That Sound Made Up – But Aren’t

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články