Poltergeist na Slovensku: Skeptici prý dostali výprask, okolo puberťáků létala jiskřící deka

Slovenské záhady: 5 nejznámějších případů poltergeista
Zdroj: Pixabay

Fenomén jménem poltergeist se objevil i v našich končinách, vzpomeňme si třeba na kauzu Bohučovice. Záhadná síla tehdy potrápila nejednoho soudruha. Hlučný duch se ale nevyhýbá ani našim sousedům. Pojďme se podívat na několik nejznámějších případů ze Slovenska.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 04. 2023 16:00

Poltergeist neboli hlučný duch se projevuje zejména přesouváním různých předmětů nebo jejich házením. Výjimkou není ani hlučné dupání a další nepříjemné úkazy. I když je to spíše vzácné, pokud je entita enormně silná, může na lidi zaútočit i fyzicky.

Poltergeist v Brunovci

Mezi nejznámější případy poltergeista patří bezesporu ten, který se udál v roce 1899 v Brunovci. Dne 14. srpna začal v bytě zahradníka Cibíka, který byl zaměstnaný na místním velkostatku, řádit hlučný duch. Přítomný byl také správce Josef Witwar.

Nejprve se skácela jedna židle. Když ji správce prohlédl, dospěl k závěru, že na ní není vidět žádné poškození. Nechal ale raději zavřít okna v domnění, že to mohl způsobit průvan. Jenomže po chvíli ji opět nějaká neznámá síla převrátila. Pak spadl v kuchyni kredenc. Zajímavé bylo, že v některých případech poltergeist správce poslechl, třeba když ho vyzval, aby kredenc znovu postavil. Duch tak sice učinil, ale místo toho převrátil další židle. Vzduchem také létaly pokličky a hrnce.

Odpoledne téhož dne byl z bytu vystěhován všechen nábytek. Nato dovnitř vešel údržbář a postavil na zem tři cihly. Když neviditelnou sílu vyzval k činu, jedna cihla vylétla a skončila v kuchyni. Tento fenomén začal přitahovat pozornost mnoha lidí, mezi nimiž nechyběli ani skeptici. Kupříkladu železničář Ágh dostal za své uštěpačné poznámky po zádech koštětem, které stálo u kamen. Jána Tululíše zase duch zmlátil polínkem tak, že se musel léčit tři dny. Další den ráno se nic z toho neopakovalo. Jako by tam žádný poltergeist nikdy nebyl.

Padající kameny a puberťáci

V roce 1927 se v Koterbachu začaly v přítomnosti jednoho třináctiletého chlapce zničehonic objevovat padající kameny a jiné předměty. Jako by se zhmotnily ze vzduchu.

O tři roky později se v domě prešovského pokladníka začalo ozývat klepání. Vzduchem zase létaly předměty, které byly na dotek teplé. Z letící pokrývky prý dokonce sršely jiskry. V tomto případě byly jevy spojeny se sedmnáctiletým chlapcem a dvanáctiletou dívkou. Má se za to, že poltergeist je přitahován dětmi v období dospívání.

V roce 1933 zase Košicích na hlavu jedné služky neustále padaly kameny. Zajímavé ale bylo, že ji to vůbec nebolelo. Přitahovalo to ale zbytečnou pozornost, a tak se musela holt poroučet. Jenomže to chuděru pronásledovalo i na nové místo. Není známo, zda se toho někdy zbavila.

Nevysvětlitelná záhada

V roce 2008 začal v jednom panelovém domě v městě Palárikovo vypadávat hlavní jistič. Byl třikrát vyměněn, provedla se také kompletní revize, problém však zůstal. Z elektrických zásuvek navíc šlehaly několikacentimetrové plamínky, a to i poté, co byl vypnutý proud. K jevům docházelo i za přítomnosti hasičů. Po čase začal hořet také nábytek. Ani tohle se nikdy nepodařilo vysvětlit.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Poltergeist

Kpufo.eu: Nejznámější případy poltergeistu na Slovensku

Pieroaz55.blog.pravda.sk: Záhady na Slovensku- poltergeist

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články