Efekt přihlížejícího aneb Jak vražda Kitty Genovese dala vzniknout novému fenoménu

Tragická smrt Kitty Genovese: Příběh, který zrodil efekt přihlížejícího
Zdroj: Wikimedia Commons/New York Police Department, Public domain

Když byla 13. března 1964 v New Yorku zavražděna Kitty Genovese, její smrti údajně přihlíželo 38 lidí. Avšak ani jeden z nich se neměl k přivolání pomoci. Byl to skutečně tak? A co znamená efekt přihlížejícího?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 04. 2023 16:00

Smrt Kitty Genovese rozvířila debatu o takzvaném efektu přihlížejícího. V praxi to vypadá tak, že pokud lidé přihlížejí nějakému násilí v davu, připadá jim, že nemusejí nijak zasáhnout. Klesá u nich pocit zodpovědnosti. Čekají, že to udělá někdo jiný.

Šokující vražda Kitty Genovese

Catherine Susan "Kitty" Genovese se narodila 7. července 1935 v Brooklynu. Pracovala jako manažerka baru ve čtvrti Queens, kde také žila se svou přítelkyní Mary Ann Zielonko. Jelikož vždy zůstávala v práci dlouho do noci, nebylo nic divného na tom, že se i 13. března 1964 vracela domů o půl třetí ráno. V jednom okamžiku si jí všiml devětadvacetiletý Winston Moseley, který poté přiznal, že právě vyhlížel svou další oběť.

Dostihl ji před bytovým komplexem. Poté, co ji dvakrát bodl nožem do zad, začala Kitty hlasitě volat o pomoc. Jeden ze sousedů, Robert Mozer, vyhlídl z okna a uviděl, jak se nad klečící mladou ženou tyčí útočník s nožem v ruce. Když na něho zakřičel, ať vypadne, běžel se Winston schovat za roh. Po chvíli se ale vrátil a dílo dokončil. Susan nechal ležet ve vestibulu. Přivolaná policie pak zalarmovala záchranku, Kitty ale během převozu do nemocnice zemřela. Vrah byl zatčen o pět dní později a ke všemu se ochotně přiznal.

Efekt přihlížejícího

Dva týdny po Kittyině vraždě se v The New York Times objevil kritický článek, který se pozastavoval nad tím, proč ženě nikdo nepomohl. Její boj o život mělo údajně vidět až 38 osob. Jen jeden člověk poté zavolal na policii, ale Kitty to už nepomohlo. Navíc ten muž nad telefonátem ještě váhal. Nechtěl se prý plést do věci, která se ho netýká.

Od té doby příběh o Kitty Genovese začal žít vlastním životem. Zabývali se ním i psychologové Bibb Latané a John Darley. Právě oni vymysleli termín efekt přihlížejícího. Lidé v davu mají tendenci nevměšovat se do zločinu. Avšak pokud tomu přihlíží člověk sám, existuje velká šance, že se bude angažovat. Tento případ se tak dostal i do učebnic psychologie. Jenomže pak se ukázalo, že to celé bylo trošku jinak...

Pravda o smrti Kitty Genovese

Je potřeba říci, že útok na Kitty vidělo jen několik lidí. Další slyšeli pouze výkřiky, takže si mysleli, že jde o vyhrocenou hádku. Její sousedka Sophia Farrar dokonce seběhla dolů do vestibulu. Bylo však již pozdě. A co oněch 38 přihlížejících lidí? Pouze nafouknutá bublina, aby se četly články. Co se týče efektu přihlížejícího, tak ten skutečně existuje, jen to nebyl tento případ...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Efekt přihlížejícího

Allthatsinteresting.com: How The Schocking Murder Of Kitty Genovese Defined The Bystander Effect

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články