Postrach Hollywoodu: Bulvární sloupkařka Hedda Hopper si užívala neomezenou moc. Někdy se ale nechala uplatit

Legendární Hedda Hopper: Bulvární novinářka zatápěla hvězdám starého Hollywoodu
Zdroj: Wikimedia Commons/Los Angeles Times, CC BY-SA 4.0
"Vypadá, jako by si česala vlasy šlehačem na vejce.""Existují dva nejkrutější tresty, které uděluje naše společnost těm, jenž upadnou v nemilost - prázdná poštovní schránka a tichý telefon.""Když se vztekáte, vypadáte o deset let starší.""V Hollywoodu je vděčnost veřejným nepřítelem číslo jedna."+ 1 fotka+ 2 fotky

Hedda Hopper byla ve starém Hollywoodu královnou sloupkařů. Na filmový průmysl měla nebývalý vliv a i ty největší hvězdy se bály toho, co o nich může napsat. Její články četly miliony fanoušků. Mohla potopit kohokoli, stejně jako udělat z úplné nicky superhvězdu. Když někdo s touto konzervativní dámou nesouhlasil, snesly se na něho hromy a blesky...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 06. 2023 16:00

Ve 40. a 60. letech minulého století se drby o slavných osobnostech staly nejoblíbenějšími články v novinách a pořady v rozhlase a televizi. Změnilo se od té doby vůbec něco? Hedda Hopper považovala továrnu na sny za doupě neřesti, jenž hodlala ovládnout ve svůj prospěch.

Mládí bulvární novinářky

Zatímco v Hollywoodu byla Hedda považována za nemilosrdnou čarodějnici, její začátky byly více než skromné. Narodila se v roce 1885 a první roky života strávila na venkově v Pensylvánii. Její rodina pocházela z kvakerského prostředí a kromě ní živila ještě dalších osm dětí. Když jí byly tři, přestěhovali se do Altoony, kde se otec začal živit jako řezník. Jen stěží si lze představit, že tam Hedda musela pracovat už po ukončení osmé třídy základní školy. Vždyť později byla známá pro své bohatství a eleganci...

Možná kdyby jí otec za práci platil, zůstala by tam. Ten to však odmítal, neboť šlo o rodinný podnik. Hedda si peníze vzala sama. Pak si je uložila do tajného fondu, díky němuž měla začít nový život. Tehdy se ale ještě nejmenovala Hedda Hopper, ale Elda Furry. Jméno si změnila až později.

Nejprve se začala živit jako herečka v muzikálech, tam se zamilovala do DeWolfa Hoppera. Její rodina byla tímto vztahem zděšena. Byl to holohlavý dědek s namodralou kůží, kterou mu způsobovalo kloktání dusičnanu stříbrného, o němž věřil, že má velký přínos pro jeho zdraví. Navíc měl čtyři exmanželky - Ellu, Idu, Ednu a Nellu. Po poradě s numerologem si mladá žena kromě příjmení změnila i jméno na Hedda. Na jeho radu uváděla také jiné datum narození.

Netolerovala sexuální obtěžování

Kdysi v Hollywoodu platilo nepsané pravidlo, že pokud se chtěla herečka vyšvihnout až na samotný vrchol, měla být povolná k přáním filmového producenta... Hedda však měla silné morální zásady. Tedy v určitém smyslu. Když získala roli ve filmu The New York Idea, manžel se s ní rozvedl. Kvůli tomu totiž začal nesnesitelně žárlit.

V továrně na sny se ocitla pouze se svým synem, kterého musela živit. Uvažovala dokonce nad tím, že by se stala manažerkou eskortní firmy pro pány. Pak jí v roce 1937 jeden publicista z filmového studia MGM navrhnul psaní sloupků s drby. Ač s tím neměla moc zkušeností, brzy se stala postrachem celebrit. A když si konečně za honoráře koupila honosné sídlo v Beverly Hills, prohlásila, že ho postavil strach. Měla totiž jednu úžasnou páku - tvůrčí svobodu. Mohla zničit koho chtěla, protože ji nevázala žádná smlouva, jenž by jí určovala, o kom může a nemůže psát.

Milovnice klobouků Hedda Hopper

Ale i Heddu bylo možné zlomit. Pokud byl její materiál příliš výbušný, nechala se někdy uplatit řediteli studií. Také o ní bylo známo, že si některé zprávy vymýšlí, čistě pro své vlastní potěšení. A každému, kdo se jí nelíbil, připravila perné chvilky. Vydatným zdrojem pro ni byla takzvaná černá listina Hollywoodu. Kdo měl, byť jen nepatrné sympatie k levicově zaměřené politice, měl to u ní spočítané.

Poznávacím znakem slavné novinářky byly extravagantní klobouky. Prakticky jste nejprve viděli přicházet klobouk a až pak postrach celebrit. Byla jimi doslova posedlá. O módu se zajímala ještě předtím, než ji začal živit bulvár. Hedda byla poměrně vysoká (170 cm), takže když si vzala ještě podpatky, všechny převyšovala, což jí rozhodně přidávalo na respektu...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Hedda Hopper

Grunge.com: Hedda Hopper: Old Hollywood's Most Notorious Gossip Columnist

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články