Požár katedrály Notre-Dame: Do akce bylo povoláno 500 hasičů, živel zkrotili až po 12 hodinách

Požár pařížské dominanty: Katedrála Notre-Dame vydala překvapivá tajemství
Zdroj: Wikimedia Commons/Baidax, CC BY-SA 4.0
K požáru katedrály Notre-Dame došlo 15. dubna 2019.Takto vypadala raná fáze požáru Notre-Dame.Hasičům se podařilo plameny zkrotit až po 12 hodinách. Došlo i na použití vysokotlakých vodních děl.Pohled na katedrálu Notre-Dame před a po požáru.+ 2 fotky+ 3 fotky

Když 15. dubna 2019 vzplála jedna z nejznámějších katedrál na světě, pařížská Notre-Dame, tato událost byla tragédií nejen pro samotné Francouze, ale i pro celý svět. Co se tehdy stalo? A k jakým archeologickým objevům došlo "díky" požáru?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 04. 2023 11:00

Požár Notre-Dame byl zcela uhašen po dvanácti hodinách. Zničena byla téměř celá střecha, část vitrážových oken a nosných kleneb chrámové lodi. Poškozené bylo i vnitřní zařízení. Zkáze se vyhnuly snad jen vzácné artefakty.

S ohněm v Notre-Dame bojovalo až 500 hasičů

Když v katedrále vypukl požár, konala se zde zrovna mše. Lidé byli urychleně evakuováni bezpečnostní službou. Hasiči dorazili během několika minut. Během té doby se na březích řeky Seiny začaly shromažďovat hloučky lidí, aby na vlastní oči viděli, zda se podaří zachránit jednu z dominant Paříže. Naštěstí ano, ale jak se později vyjádřil velitel požárníků, kdyby skončili o půl hodiny později, zřítila by se část zdí a zvonice. K hašení bylo nasazeno 400 mužů, další stovka vynášela artefakty.

Vyšetřování požáru Notre-Dame

V dubnu roku 2019 informoval vatikánský rozhlas veřejnost, že dochází k rozsáhlému a záměrnému ničení katolických kostelů ve Francii. V roce 2018 bylo zdokumentováno až 1063 vandalských útoků. Cílem však nebyly jen kostely, ale také hřbitovy. Když vzplály plameny nad Notre-Dame, spousta lidí si myslela, že to mají na svědomí uprchlíci muslimského vyznání.

Pařížská kriminálka pracovala s několika možnými scénáři. Nakonec dospěli k dvěma závěrům, že požár způsobil elektrický zkrat nebo špatně uhašená cigareta jednoho z dělníků firmy, která prováděla na katedrále rekonstrukci. To ale nezabránilo různým webům v šíření takzvaných fake news. Lidé se strefovali do francouzského multikulturalismu a Muslimů, zveřejňovali upravená videa s možnými žháři nebo lidmi, jenž v pozadí s hořícím chrámem provolávali "Allahu akbar"... Česká média zase obdržela "zaručeně" pravý e-mail o tom, že požár založily ženy z Islámského státu.

Archeologické nálezy v Notre-Dame

Je to sice na první pohled notně bizarní, kdyby ale v Notre-Dame nedošlo k požáru, kdoví, zda by katedrála vydala všechna svá tajemství. Kupříkladu během rekonstrukce podlahy byly objeveny dva starobylé olověné sarkofágy. Archeologům se podařilo poslat dovnitř malou kameru, která odhalila organické látky jako jsou zbytky vlasů a rostlin. Jejich původ se datuje do čtrnáctého až sedmnáctého století.

V prosinci roku 2022 pak hrobky konečně otevřeli. V jedné se nacházely ostatky kanovníka katedrály Antoina de la Porteho, který zemřel v sedmnáctém století. Druhý sarkofág, jenž byl ve tvaru lidského těla, neměl cedulku se jménem. Byl vyroben ve čtrnáctém století. Uloženo v něm bylo tělo asi třicetiletého muže, který měl záměrně prodlouženou lebku. Tato deformace byla znamením toho, že dotyčný pochází z vysokých kruhů. Identitu mladého muže se ale asi nepodaří nikdy zjistit.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Požár katedrály Notre-Dame

Tn.cz: Tajemný sarkofág z Notre-Dame. Vědci už mají první informace, kdo v něm ležel

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články