Velký chicagský požár: Měla ho rozpoutat nešikovná kráva, zemřelo přes 300 lidí

Požár, který srovnal se zemí Chicago: Prý ho způsobila kráva, zemřelo přes 300 lidí
Zdroj: Wikimedia Commons/Currier and Ives, Public domain

V roce 1871 došlo v Chicagu k ničivému požáru, který město zanechal doslova v troskách. Za oběť mu padlo 17 000 budov, 100 000 lidí přišlo o střechu nad hlavou a zemřelo přes 300 osob. Měl to na svědomí žhář? Anebo snad za všechno mohla nebohá paní Catherine O’Leary a její kráva?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 09. 2022 11:00

Léto roku 1871 bylo velmi horké a celé Chicago sužovalo extrémní sucho. Od začátku července až do října, kdy vypukl požár, spadly na město méně než tři centimetry srážek. Většina z nich byly jen krátké přeháňky. Následný požár tak nic nezastavilo. A navíc byla většina domů dřevěná. V devatenáctém století totiž bylo dřevo snadno dostupným a levným materiálem.

Chicago před velkým požárem

V dřevěných obydlích nebydleli jen přistěhovalci, ale i zámožní obyvatelé. Nikomu to ale nevadilo. Možná právě proto nikdo nedbal na bezpečnostní předpisy. Začátkem září informoval list Chicago Tribune o tom, že je město jedna velká past.

O měsíc později se to potvrdilo. Spolu s nebývale vysokými teplotami, které dosahovaly až 22 stupňů Celsia, stačilo už jen málo. A tak 8. října vypukl tři dny trvající požár, který srovnal se zemí velkou část města.

Velký chicagský požár

Když se požár povedlo uhasit, začalo hledání obětního beránka. Někdo přeci za tu katastrofu musel nést zodpovědnost. Ač mohly být příčinou požáru až desítky věcí, v novinách se objevily pěkné kachny. Třebaže za to mohl meteorologický roj, který se měl přes město přehnat v noci a podpálit budovy.

A pak se našel novinář Michael Ahern, který z požáru obvinil paní Catherine O’Leary. Prý vše viděl na vlastní oči. I dnes si spousta historiků myslí, že za to mohla její kráva, která měla kopnout do plynové lampy. Ta se následně převrhla a zapálila stoh sena.

Kráva za všechny škody samozřejmě nemohla. Na vině byl zastaralý způsob hašení požárů. Trvalo několik desetiletí, než se z Chicaga opět stala jedna z největších metropolí na světě. Může se však pyšnit jedním z nejlepších hasičských sborů, který je dáván za příklad ostatním.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Great Chicago Fire

Historyofyesterday.com: How a Cow Started the Great Chicago Fire of 1871

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články