Pavlína (31): Tchyně mi pořád dávala za příklad manželovu bývalku. To, co dělala za mými zády, jí nikdy neodpustím

Pavlína (31): Tchyně mi pořád dávala za příklad manželovu bývalku. To, co dělala za mými zády, jí nikdy neodpustím
Zdroj: Unsplash

Pavlína dlouho mlčela, když ji tchyně pořád srovnávala se svou bývalou snachou. Sotva ale porodila, musela si doma udělat pořádek. To, co tchyně totiž podnikala za jejími zády, překračovalo všechny meze.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 03. 08. 2021 10:00

S Radimem (37) jsme se seznámili tři čtvrtě roku po tom, co se rozvedl. Jeho manželství neplnilo svoji funkci, a tak z něj odešel. Zatímco on byl za to rád, hůř to nesla jeho matka. Ta si totiž manželovu bývalou ženu Sáru natolik oblíbila, že jejich rozvod oplakala.

Budoucí tchyně mě neměla ráda

To, že si s tchyní Ludmilou (59) nebudu rozumět, jsem zjistila už při třetím setkání. Chovala se ke mně přezíravě. Mluvila ke mně na půl pusy. Radim mi pořád říkal, abych to neřešila, že už je holt taková. Po třech letech vztahu mě požádal o ruku. Když jsme to Ludmile oznamovali, skácela se k zemi.

Vzala si Radima stranou. ,,Co blbneš? Tuhle si chceš vzít? A co Sára? To byla doktorka. Měla ti co nabídnout. Ne jako tahle nicka,“ valila mu do hlavy. Měla jsem co dělat, abych na ni neskočila. Radim ji odbyl s tím, že je to jeho život. Na svatbě se Ludmila chovala víc než hystericky. V jejím podání to vypadalo, jako by byla na pohřbu. Tak moc vzlykala a brečela.

Musím říct, že jsem se za ni styděla. Ovšem neměla jsem v plánu si od ní nechat svůj den zkazit. Co bylo velkou nevýhodou, byl fakt, že od nás bydlela kousek. Až po čase jsem zjistila, že má i klíče od našeho bytu. Prý ze zvyku, říkal Radim. Tušila jsem, že k nám chodí v době, kdy nejsme doma. Měla jsem čas od času prohrabané skříně a šuplíky s dokumenty.

Pořád mě porovnávala s bývalou snachou

Doufala jsem, že po svatbě pochopí, že my dva se máme rádi a hodláme spolu zůstat. Mýlila jsem se. Ludmila stále přilévala olej do ohně. Zvala se k nám bez ohlášení. Klidně si šla do kuchyně uvařit čaj, aniž by se mě zeptala. Velmi často jsem slýchávala: ,,Jo, to Sára, ta v kuchyni měla vždycky perfektní pořádek.“

Když jsme ji v neděli pozvali na oběd, i na něm něco našla. ,,Sára měla tu krůtu vždycky krásně propečenou. Ne takovouhle,“ kritizovala, a přitom se na mě pohrdavě dívala. Už si při tom srovnávání mě a Sáry nebrala žádné servítky. Říkala to jako jasnou věc. Pro ni jsem jen nemožná káča, co nic neumí. Naučila jsem se to odfiltrovávat a neřešit. Navíc když jsem zjistila, že jsem těhotná, chtěla jsem se soustředit jen na dítě.

Ludmila si ale nedala pokoj. Pořád jsem poslouchala nevyžádané rady. ,,Tohle bys jíst neměla. Musíš chodit hodně ven. To Sára by věděla, jak se v těhotenství chovat,“ bombardovala mě svými postřehy. Splašily se mi hormony, takže mi stačilo málo k tomu, abych ji poslala, no, víte kam. Pořád do mě rýpala. Nejdřív jsem vyzvala Radima, aby matku zkrotil, nebo to udělám sama.

Po narození syna jsem musela zakročit

Ten jako chlap to viděl jinak. ,,Myslím, že to přeháníš. Uznávám, že je matka někdy otravná, ale myslí to dobře,“ snažil se mě uklidnit. ,,Takže ty s tím nic neuděláš?“ chtěla jsem si ověřit jeho stanovisko. Jeho mlčení mi bylo odpovědí. Těhotenství jsem s tchyní za zády ještě ustála.

Po Pavlíkově narození se na chvíli uklidnila. Občas ho vzala ven a já měla čas odpočívat. Ovšem když jsem zjistila, že s ním jezdí za Sárou a přemlouvá ji, aby se k Radimovi vrátila, musela jsem zasáhnout. Řekla jsem manželovi, že pokud toho matka ihned nenechá, odejdu. Chvíli trvalo, než se rozhoupal. Nyní od ní bydlíme sto kilometrů daleko. Může k nám jednou měsíčně a já mám konečně klid.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články