Ptačí dívka Minnie Koo Koo: Na pódiu stála ještě v osmdesáti, celé vystoupení prospala

Ošklivá hvězda cirkusu: Ptačí dívka trpěla Seckelovým syndromem
Zdroj: Wikimedia Commons/chandoo, Public domain

O Minnie Woolsey, jenž se proslavila jako ptačí dívka Koo Koo, se toho ví poměrně málo. Přesněji řečeno, ví se málo o tom, co ji v životě potkalo dobrého. Tragédie a nemoci jsou naopak známé dostatečně...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 04. 2023 11:00

Minnie na archivních fotografiích připomíná legendárního ptáka Tweetyho, či přerostlého opeřence z televizního pořadu Sezame, otevři se. Jaký byl její život?

Smutný život ptačí dívky

Minnie se narodila v roce 1880 v Rabun County v Georgii. Trpěla takzvaným Seckelovým syndromem, což je vlastně druh nanismus, vyznačující se tím, že takto postižený člověk mívá "ptačí" tvar lebky. Její vzhled "vybízel" k tomu, aby se na jevištích převlékala do kostýmu opeřence. Pitoreskní vzhled doplňovaly ještě takzvané popelníky, neboť kvůli těžké krátkozrakosti musela nosit silné brýle, a vyholená hlava, na níž měla obvykle čelenku se pštrosím pérem.

Jejím hlavním úkolem bylo rozveselit publikum pomocí směšného tance a různých poskoků. Komický vzhled dotvářel vždy vážný výraz tváře, což ale nebylo úmyslné. Byl to jen další projev její nemoci. Jako třešnička na dortu byl špičatý nos, ne nepodobný zobáku, a absolutní bezzubost. Častokrát se stávala terčem krutých vtipů o ptačím mozku.

Odkaz ptačí dívky

Život ptačí dívky je vlastně zahalen tajemstvím. Její zaměstnavatelé ji prý zachránili z psychiatrie. To však může znamenat mnohé, koupi od nepoctivého ředitele i únos. Existuje také verze, že ji do cirkusu dala její vlastní rodina. S určitostí víme jen to, že na Coney Islandu vystupovala ještě v roce 1960. Bylo jí přes osmdesát a už dokázala jen vsedě nebo vestoje podřimovat.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Chaz 𖤐 ♑️ (@midnight_spookshow_)

Minnie v průběhu své kariéry také vystupovala jako indická tanečnice Minnie Ha Ha. Měla "žít" ve fiktivním Minnehaha County spolu se svým partnerem Hiawathem. Na konci kariéry, kdy již byla velmi unavená, se proměnila na Koo Koo, slepou ženu z Marsu. Nesmrtelný status jí zajistil film Zrůdy (1932), v němž získala hlavní roli.

Nyní její umělecké jméno používá Australanka Sarah Houbolt, paralympijská plavkyně a bavička, jejíž vystoupení mají upozorňovat na problematiku hendikepu v showbyznysu. Vzdává jí tím hold a připomíná, s jakými potížemi se musela ve své době potýkat.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Koo Koo The Bird Girl

Ciekawostkihistoryczne.pl: Koo Koo - Dziewczyna Ptak

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články