Záhada Pasquala Piñóna: Dvouhlavý muž prý měl na čele své nevyvinuté siamské dvojče

Dvouhlavý Pasqual Piñón: Co se doopravdy urývalo za jeho bizarní deformací?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Na počátku 20. století nabízel cirkus Sells-Floto skutečně neobvyklou atrakci - dvouhlavého muže. Opravdu šlo o zvláštní deformaci, nebo to byl tak trochu podvod určený na vytažení peněz z kapes diváků?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 02. 2023 11:00

Pasquala Piñóna (1889–1929) objevil manažer jedné freakshow na dráze. Mladý muž tam pracoval jako dělník. Nebyl vlastně ničím výjimečný, až na velkou nezhoubnou cystu či tumor, který mu vyrůstal na vrcholku hlavy.

Druhá tvář Pasquala Piñóna

Jakmile Pasqual souhlasil s tím, že bude vystupovat v cirkuse, sehnal mu manažer na tumor speciální obličej vyrobený z vosku. Tak mohl začít tvrdit, že nemá jednu, ale dvě hlavy. Některé zprávy však uvádějí, že tvář byla ve skutečnosti vytvořena ze stříbra a chirurgicky umístěna pod kůží.

Diváci ale tohle nechtěli slyšet. Raději věřili tomu, že Pasqual trpí poruchou zvanou craniopagus parasiticus, což je velmi raritní abnormalita, k níž dochází v případě, že se jedno ze siamských dvojčat vyvine jen částečně.

Dojemný příběh dvouhlavého muže

Pasqual tvrdil, že menší hlava si žije vlastním životem. Fakt, že nemluví a nehýbe ani ústy a víčky, je údajně způsoben mrtvicí, která ho postihla ve dvaceti letech. Navíc prý musel ze svého domova utéct před obávaným Panchou Villou. Kdo by neuvěřil tak dojemnému příběhu...

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Al Reig💀💀💀 (@alreigso)

Lékaři však kroutili nevěřícně hlavami. Osoby trpící touto deformací umírají ve velmi brzkém věku. Proč by měl být výjimkou? Sázeli spíše na to, že šlo o nezhoubný, a zároveň zvláštní typ nádoru. A cirkusáci toho jen umně využili.

A co se dělo s dvouhlavým mužem poté, co odešel do důchodu? Traduje se, že cirkus mu zaplatil chirurgické odstranění nádoru, které ve zdraví přežil. Dožít měl na blíže nespecifikovaném místě v Texasu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Pasqual Piñón

Sideshows.fandom.com: Pasqual Piñón

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články