Dětská hvězda Josef Melen o synově ztrátě sluchu: Naslouchadla dostal až v 6 letech, dnes vyjdou na cenu ojetého auta

Dětská hvězda Josef Melen o synově ztrátě sluchu: Naslouchadla dostal až v 6 letech, dnes vyjdou na cenu ojetého auta
Zdroj: Herminapress
Josef Melen se synem Michaelem Yannem, který trpí oboustrannou ztrátou sluchu.Josef Melen a Džony Macháček z Tap Tap Orchestra (2023)Josef Melen v roce 1980.Pro srovnání, Josef Melen coby šestiletý v roce 1980 a v dospělosti.+ 8 fotek+ 9 fotek

Dětská hvězda 80. let Josef Melen, interpret hitu Ne, pětku ne, oslaví letos 50. narozeniny. V rozhovoru pro Lifee.cz prozradil, jak tento bilanční rok vnímá a zda už by se cítil na úlohu dědečka. Jeho staršímu synovi Josefu Seanovi je 28 let a mladší Michael Yann (17) mu pomáhá s muzikou, přestože má sluchový hendikep.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 16. 02. 2023 12:00

O tom, že Michael Yann trpí oboustrannou ztrátou sluchu, se rodina zpěváka a moderátora Josefa Melena (49) dozvěděla poměrně pozdě, a naslouchadla tak chlapec dostal až v šesti letech.

„Děti jezdily na odrážedlech a jednou se stalo, že mi Michael vzal roha a upaloval s odrážedlem pryč. Řval jsem na něj, protože se blížil k silnici, ale on nereagoval. Už mi chytly saze, tak jsem na něj zařval: ‚Michale, seš hluchej?!‘, ale on se ani neotočil. Když mi záhy došlo, že to tak může být, kál jsem se. Styděl jsem se, že jsem to vůbec vypustil z pusy,“ zavzpomínal na osudovou chvíli Josef Melen pro Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v České republice. V rozhovoru pro Lifee.cz prozradil, jak se jeho syn s hendikepem vypořádal a čemu se věnuje.

Jaký bude podle vás letošní rok?

Je to rok hned několika výročí. Český rozhlas, ve kterém posledních 7 let aktivně pracuji na pořadu Srdcovky od Dvojky, letos slaví 100 let. S tím se pojí také další výročí. Moje první deska, která vyšla před 40 lety, se točila v karlínském Áčku Českého rozhlasu. Singl, na kterém je písnička Moucha, se s Viktorem Sodomou nahrával právě tam. Bylo to na podzim roku 1983. V neposlední řadě mi letos bude 50.

Máte z toho depresi?

Nemám! Věk mě neděsí. Jsem rád, že jsem tam, kde jsem. Naopak jsem si řekl, že si pro letošek konečně nadělím desku s písničkami ze své produkce. Začátkem roku, 1. ledna, jsem v živém vysílání oznámil, že se jako zpěvák a hudebník vracím na scénu. Už teď je možné na různých platformách, jako je Spotify nebo Apple Music, najít mé současné písničky.

Jaká ta hudba je? Jdete zpátky do historie, nebo se inspirujete současníky?

Čerpám sám ze sebe. Mám rád díla, která jsou velká zvukově. Nejsou mi cizí smyčce a sám hraji na klavír, který je středobodem všeho. Mimo to hrají prim také sborové zpěvy a velmi rád zpívám se svou sestrou Aničkou duety, protože naše hlasy k sobě jdou.

Zkoušel jste k hudbě oslovit i své syny? Váš mladší trpí poruchou sluchu, pokud vím, i přesto se ptám.

Staršímu už je 28 let a má svůj život. Ačkoli muziku poslouchá, je absolutně jiná než to, co dělám já. Každopádně je mi poradcem a vždycky mi řekne, co si o tom myslí. Tak je to správně. Mladší syn, ačkoli má vámi zmiňovaný sluchový hendikep, je vlastně v hudbě velmi činný. Hraje na kytaru a občas něco zkouší na klavír. Je součástí mého nahrávacího studia a etabloval se do role zvukového mistra, který mi všechno technicky zajišťuje. Já se můžu soustředit jen na to, že nahrávám klávesy, bicí nebo zpívám. Michael Yann je mi oporou, co se týká muziky.

Jak velký je synův sluchový hendikep?

Můj syn má oboustrannou ztrátu sluchu a bez naslouchadel neslyší skoro nic. To znamená, že má naslouchadla na obou uších. Nicméně je velmi empatický. Technika postoupila natolik, že s naslouchadly v ceně ojetého osobního automobilu je schopný bez problémů fungovat. A to je nádherné. On samozřejmě slyší trochu jinak a jinak vnímá i svět kolem sebe. Už si na to zvykl. Naslouchadla dostal poměrně pozdě, skoro v šesti letech. Dlouho jsme nevěděli, že má tenhle problém. Dnes je to naprosto normální kluk a pro mě je to malý zázrak. Poslouchá muziku, rozumí jí a je schopný si se mnou zahrát na kytaru, cítí rytmus. Jeho pohled na svět je pro mě velice inspirující. Je to hlavně díky tomu, že máme pokročilé technologie, které tohle umožňují.

Jste v kontaktu se svými fanoušky?

Ano, navykl jsem si na sociální sítě, ať už je to Facebook nebo Instagram. Je zde také možné se pochlubit, protože už jsem devět let tváří své vlastní kávy. Pražím kávu a dělám své vlastní druhy a blendy. Celé to propojuje motto Káva Melen pomáhá. Takto už pomáháme několik let a například minulý rok jsme darovali 22 777 korun na léčbu vozíčkáře Míši Teresky s dětskou mozkovou obrnou. Mimo to jsme zajistili invalidní vozík pro holčičku Andrejku a pomáhali autistům. Osobně podporuji organizaci Život dětem. Káva Melen pomáhá hendikepovaným lidem, protože jim dává práci, třeba hrnečky nenakupuji v Polsku ani v Číně. Nakupuji český porcelán, který mi logy osazují chráněné dílny, dělají tašky, záložky i jiné dárečky. Můj dědeček byl hoteliér a já bych si také přál, aby zde po mně něco zbylo.

Ovlivnil vás v tomto směru například hendikep vašeho syna?

Stoprocentně, ale trochu jinak. On mi například vysvětlil, jak mladí lidé vnímají zprávy a sociální sítě.

Neplánují už vaši synové zakládat vlastní rodiny?

Míša je zatím na střední škole, ale Pepovi už je 28 let. Myslíte, že je čas udělat ze mě dědečka? Vypadám tak? Jeho partnerka je mladší a ještě studuje. Jsou spolu už nějaký čas, ale já rozhodně nejsem ten typ člověka, který by dětem říkal, že už mají na čase. Tohle stresování na nich určitě provádět nehodlám. Já si toho ponoukání zažil dost od svého táty a je to něco, co dál nepřenáším. Celý život se k dětem chovám jinak, než se choval můj táta ke mně.

Jak na tátu vzpomínáte?

Stál na začátku mé kariéry, a dokonce s ním máme natočený videoklip, který si moc přál. Celé to inicioval a také zaplatil. Hraje v něm sám sebe. Je to jisté poselství. Tu píseň jsem napsal už na začátku 90. let a on ji celou tu dobu miloval. Přiznal mi to až na sklonku života a požádal mě, jestli ji se mnou může nahrát. Takže jsme ji spolu nahráli a měla by to být jedna z prvních písní mé nové desky. Jmenuje se Harmonikář, tak jako byl on. Je to příběh muže, který vzpomíná na to, jak kdysi hrál své hity v plných hospodách. Mimochodem na tomto projektu spolupracuje také pan Jan Přeučil.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články