Lidská housenka: Princ Randian neměl končetiny, ale zplodil 4 děti a uměl se oholit

Lidská housenka: Princ Randian neměl končetiny, ale zplodil 4 děti a uměl se oholit
Zdroj: Profimedia

Říkali mu lidská housenka anebo hadí muž. Princ Randian svým zjevem dokázal šokovat nejednoho diváka. Málokdo totiž čekal, že se před ním objeví lidské torzo bez rukou a nohou, oblečené v jednodílném, červenobílém svetru...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 01. 2022 13:00

Princ Randian dokázal ze svého stavu vytěžit maximum. Publikum bavil tím, že si ústy dokázal ubalit cigarety nebo se oholit. Problémy mu nedělalo ani malování. Všechny své “pomůcky” k vystoupení uchovával v dřevěné krabici se zámkem, kterou měl údajně vyrobit sám.

Syndrom tetra-amelia

O raném životě prince Randiana se ví jen to, že se narodil 12. října 1871 v Demeraře v Britské Guyaně. Trpěl takzvaným syndromem tetra-amelia, který se vyznačuje absencí všech čtyř končetin. S tím jdou ruku v ruce malforace (vývojové vady) srdce, plic, očí anebo nervového systému.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Weird Historian (@weirdhistorian)

Randian byl jedním z mála, kdo v té době přežil i s takovým postižení. Většina podobných dětí se narodila buď mrtvá, nebo zemřela krátce po porodu. Hlásil se k hinduismu, a kromě rodné řeči ovládal angličtinu, francouzštinu a němčinu. Zdálo se, jako by mu jeho stav nečinil příliš velké potíže. Před započetím cirkusové kariéry se stihl oženit s ženou, která si říkala princezna Sarah. Z jejich svazku vzešly čtyři potomci - tři dcery (Mary, Elizabeth, Wilhelmina) a syn Richard.

Lidská housenka v Americe

V roce 1889 narazil na Randiana slavný Phineas Taylor Barnum, zakladatel cirkusu Ringling Bros. and Barnum and Bailey. Okamžitě mu nabídl práci. A tak se princ i se svou rodinou vydal do země neomezených možností. Usadili se v klidné čtvrti Plainfield v New Jersey.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ben Howell (@bootlegteardrops)

Mezi první Randianova čísla patřilo zapálení cigarety. Ubalil si ji pomocí úst a pak škrtl zápalkou, přičemž oba předměty držel mezi zuby. Pak cigaretu přiblížil k plamenu, aby se zapálila. Zápalku sfoukl spolu s vydechnutím cigaretového kouře. To ale nebylo vše. Neustále se zlepšoval. Kupříkladu si ke špalku nechal připevnit břitvu a oholil se tím, že kolem ní pohyboval obličejem. To si nenechali ujít tvůrci slavného hororu Zrůdy (1932). Bylo to první, a zároveň poslední, zaznamenané princovo vystoupení.

Smrt lidské housenky

Princ Randian strávil na jevišti více než pětačtyřicet let. Zemřel 19. prosince 1934 na infarkt, jen pár hodin po vystoupení v newyorském Muzeu Sama Wagnera. Bylo mu šedesát tři let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Prince Randian

Anomalien.com: Prince Randian – The Snake Man

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články