Radoslav Brzobohatý slavil Velikonoce ve velkém: Nechybělo pletení jedenácteráka, dívky na útěku i zpěv až do rána

Radoslav Brzobohatý: Vzpomínky na mládí a Velikonoce na Valašsku
Zdroj: Profimedia/Freepik/koláž Lifee

Slavný herec Radoslav Brzobohatý prožil mládí ve Valašském Meziříčí, kde se jeho rodina usadila po druhé světové válce. Jaké tradice se zde dodržovaly o Velikonocích a jak je vlastně slavil tehdejší jinoch Radoslav Brzobohatý?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 02. 04. 2023 13:00

Podle vzpomínek slavného herce se Velikonoce na Valašsku slavily mohutně a s plnou parádou. Kluci začínali s přípravami již dlouho dopředu. Nic se zkrátka nemohlo zanedbat.

Velikonoce Radoslava Brzobohatého

Nejdříve jsme si nařezali dostatek vrbových prutů a pak jsme je splétali. Pletli jsme "tatary" osmeráky a jedenácteráky. Splétat takového jedenácteráka - to byla pěkná fuška..." vysvětloval Brzobohatý v knize Jak slavívali a slaví slavní od dvojice Petr Hořec a Olga Nytrová.

Tatar je vlastně pomlázka, tedy jeden z největších symbolů Velikonoc. Přesto pomalu odchází do minulosti, nemluvě už o těch ručně pletených. Radoslav Brzobohatý zmiňuje jedenácteráka, což je pomlázka z jedenácti prutů. Tedy rozhodně nic lehkého.

Podle herce bylo pletení jedenácteráka první školou počtů, se kterou se setkal každý malý Valach. Musel být pěkně ohebný a čím delší, tím byl tatar hezčí.

Radoslav Brzobohatý koledníkem

Výroba pořádného tataru ovšem byla jen část velikonočních zvyků. Pak přišla na řadu ta, která se dnes už moc nenosí. Brzobohatý se na Velikonoční pondělí vydal s kamarády na koledu, všichni byli vyzbrojení tatary, kbelíky s vodou a jalovcem.

Holky se před námi, to se ví, schovávaly, ty, co byly ještě v posteli, se přikrývaly duchnami, až jim nebyla vidět ani hlava. Některé strach předstíraly, ale zase čekaly, kdy a který kluk je vyšlehá. Vyháněli jsme je z postelí, dokonce jen velmi málo oblečené," vzpomínal Brzobohatý.

Poté se chlapci přesunuli ke kostelu na mši, po které čekali na dívky a došlo na šlehání tatarem. Pištěly a vřeštěli, ale podle herce si každá považovala za čest, když ji vyšlehal kluk, který se jí líbil. A pak? To už v hospodě ladili hudebníci své nástroje a zpívalo se a pilo prý až do alelujá...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Radoslav Brzobohatý

Petr Hořec a Olga Nytrová: Jak slavívali a slaví slavní

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články