Psí hrdina první světové války: Seržant Stubby kousl německého špiona do nohy a už nepustil

Chlupatý hrdina první světové války: Pejsek Stubby uměl vyčenichat yperit i německé špiony
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Život je o náhodách. A jedna taková se přihodila v roce 1917 během cvičení amerického 102. pěšího pluku. Zpovzdálí je sledovalo malé toulavé štěně. Ani jeden z vojáků netušil, že z tohoto milého stvoření vyroste hrdina západní fronty, jenž postoupí do hodnosti seržanta a stane se národní ikonou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 06. 2023 16:00

Starost o pejska si na svá bedra vzal vojín J. Robert Conroy a pojmenoval ho Stubby. Pes se poměrně rychle naučil rozeznávat zvuk polnice, svolávající muže k výcviku, a salutovat podáním pravé tlapky. Do přední bojové linie ve Francii se dostal díky tomu, že byl propašován na válečnou loď.

Odvážný pes ve válce

Stubby byl na frontě vystaven yperitu i kulometům. A právě plynový útok jej naučil, že má varovat spící vojáky včas, než dojde k dalšímu útoku. Dokázal tuto látku vyčenichat.

Uměl také najít zraněné vojáky a upozornit na ně mediky. A když ve vzduchu zavětřil pach německého špiona, jenž se zrovna chystal zmapovat rozmístění spojeneckých zákopů, kousl ho do nohy a nepustil. Držel ho až do té doby, dokud nedorazili jeho dvounozí kamarádi.

Pes s hodností seržanta

Za tento vskutku hrdinský a záslužný čin byl Stubby povýšen do hodnosti seržanta. O něco později byl zraněn granátem, ale přežil, přestože měl zasažený hrudník i končetiny. Na konci války ho Conroy propašoval zpět do USA. Tam se setkal s několika prezidenty. Pak dostal zlatou medaili přímo od velícího generála Spojených státu Johna Pershinga. A nejen to. Zařídili mu doživotní členství v Americké legii a YMCA. Stal se také oficiáním maskotem Georgetownské univerzity, kde Conroy studoval práva.

Stubbyho odkaz žil i po jeho smrti. V roce 1926 se v The New York Times objevil půlstránkový nekrolog odvážného psa. Conroy nechal udělat odlitek svého čtyřnohého kamaráda a později na Památník svobody naistaloval cihlu s nápisem Seržant Stubby - Psí hrdina první světové války. V roce 1956 skončil odlitek psa ve Smithsonově muzeu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Sergeant Stubby

Allthatsintertesting.com: Meet Sergeant Stubby, The Canine Hero Of World War I

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články