Socialistická Akta X: Tajemnou síť spiritistů na Ostravsku a Karvinsku nezničil ani zákaz od komunistů

Socialistická Akta X: Radvaničtí spiritisté přešli po zásahu komunistů do utajení
Zdroj: Unsplash

Oblast mezi Ostravou a Karvinou se nevyznačovala pouze těžkým životem a četnými doly, ale rovněž silnou sítí spiritistů, kteří dosáhli světového věhlasu. V padesátých letech jim však začali šlapat na paty komunisté. Další díl Socialistických Akt X se bude věnovat takzvaným Radvanickým spiritistům.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 11. 2022 16:00

Na Slezsku se tehdy pohybovaly dvě skupiny milovníků nadpřirozena. Jedna přistupovala ke komunikaci s astrální sférou a záhrobím s více náboženským přesvědčením, ta druhá z ryze vědeckého úhlu. A za jednou dámou s neobvyklými schopnostmi prý chodil samotný Alexander Dubček.

Tajemné seanse

Spiritisté se na Ostravsku a Karvinsku rekrutovali převážně z dělnické třídy. Díky tomu se začali považovat za jakousi nadřazenou “kastu". S tím byla svázána i přísná pravidla. Nepít, nekouřit, nejíst maso a zůstat v celibátu.

Ač se mohly tyto regule zdát zastaralé, moderní přístup jim rozhodně nechyběl. Navázání kontaktu s oním světem dokumentovali gramofonem i fotoaparáty. Na přednášky mohl zajít kdokoli (třeba i ti, kteří šli dopoledne do kostela), seance se však odehrávaly jen v úzkém okruhu vyvolených.

Spiritistická revue

Na adrese Hvězdná 298 bychom v Ostravě Radvanicích dnes našli firmu nabízející autobaterie. Kdysi tam však sídlilo Bratrství. Tajemný spolek, který vznikl v roce 1914. Na ulici Chudounského zase sídlilo vydavatelství Spiritistické revue. Tu tvořili dva pánové zříkající se všech tělesných požitků - Jan Kuchař a Jan Rösner. Hned vedle tvořil Josef Kotzian astrální kresby, kterým holdoval i Alfons Mucha.

V padesátých letech přichází od komunistického režimu rázná stopka. Jenomže, co oči nevidí, to srdce nebolí. Spiritisté se přesunují na jiné, neznámé místo a svou polohu prozrazují jen vážným zájemcům. Třeba Alexandru Dubčekovi, který měl využívat služeb jakési vědmy.

Spiritisté v současnosti

Předávání spiritistických dovedností nebylo tak okleštěné jako u Žítkovských bohyní, které zanikly nadobro. Je velmi pravděpodobné, že se v dané oblasti tomuto oboru lidé věnují i nadále. Určitě ale o sobě nedávají znát. Jak dlouho tam tato tradice vydrží, ukáže sám čas.

Zdroje informací:

Radvanice.ostrava.cz: Radvanice

Moravskoslezský.deník.cz: Po stopách spiritistů z Radvanic. Působí v Ostravě a okolí dodnes?, Duchovní stánky v Radvanicích a jejich historie

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články