Pranostiky svaté Máří Magdaleny: Když v tento den prší, bude hodně obilí

Pranostiky svaté Máří Magdaleny: Když v tento den prší, bude hodně obilí
Zdroj: Wikimedia Commons, Titien, Public domain

Zítra slaví svátek další ze světců, s nímž se pojí mnoho zajímavých tradic a pranostik. Řeč je o napravené biblické hříšnici Marii Magdaleně, která prý měla mít se Spasitelem mnohem intimnější vztah. Alespoň o tom hovoří takzvaná gnostická evangelia.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 07. 2023 16:00

Marie Magdalena (lidově také Máří) byla dle Nového zákona jedna z žen, jenž doprovázely Ježíše, a to hlavně na sklonku jeho života. Původně se věřilo, že šlo o napravenou prostitutku, ze které Kristus "vyhnal sedm hříchů". Současní badatelé se ale kloní k tomu, že šlo o velmi dobře zaopatřenou ženu, která Ježíše a jeho následovníky dokonce sponzorovala.

Řád Magdalenitek

Ženský církevní řád oddaný Máří Magdaleně vznikl v Německu v první polovině třináctého století. Řádovým oděvem byl bílý hábit, zástěra (škapulíř), opasek (cingulum) a závoj. V Čechách se tato komunita řeholních sester usadila jen krátce, a to sice v Dobřanech. Na Moravě to byl podobný konvent, "Bílé paní", který působil v Dalešicích. Ve Slezsku bychom ho pak našli v Nise, která se nachází v jižním Polsku.

Přestože moderní výzkum pracuje s jinou verzí osobnosti Marie Magdaleny, mezi zdmi kláštera našly útočiště zejména lehké děvy, kajícnice a svedené ženy, za jejichž patronku byla dlouhou dobu, a možná stále je, tato světice považována. Ochranu však u ní mohli hledat i holiči. Během jejího svátku se doporučovalo, aby se nechali ostříhat ti, kteří chtěli mít vlasy ještě delší a krásnější. Vynechat by se ale měla koupel. Dlouhé vlasy by mohly danou osobu stáhnout pod vodu. A nežádoucí byl v tento den také sňatek, prý to přinášelo smůlu.

Gnostické evangelium

Gnostická evangelia nemá katolická církev příliš v lásce. Často totiž popisují danou situaci jinak, než je v oficiální biblické verzi. To se dotýká také vztahu Ježíše a Marie. Klasický vztah mezi učitelem a žačkou či duchovním vůdcem a jeho následovnicí to prý rozhodně nebyl. Byl mnohem intimnější.

V gnostickém Filipově evangeliu má být uvedeno, že ji Kristus miloval nade všechny své účedníky a často ji líbával na ústa. To ostatní velmi pobouřilo. O tom, zda je to pravda, se lze jen dohadovat. Pravdou ale je, že většina křesťanů považuje tento text za neautentický.

Pranostiky

  • V den svaté Máří Magdaleny rádo poprchává, neboť svatá Magdalena svého pána oplakává.
  • Prší-li na svatou Máří Magdalenu, vzroste na poli obilí.
  • Svatá Máří vybírá hnízda komáří.
  • Je-li na svatou Máří Magdalenu vítr, jde dobře každý obchod.
  • Na svatou Magdalenu pohoda - pro včely výhoda, když slota - to lichota.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Marie Magdaléna

Českézvyky.cz: Svaté nebe: sv. Marie Magdaléna, legendy

Pranostik.cz: Máří Magdaléna

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články