Adéla (21): Krásný kámen z Kanárů nosí smůlu. Když jsem ho věnovala kamarádce, skončila v nemocnici

Adéla (21): Krásný kámen z Kanárů nosí smůlu. Když jsem ho věnovala kamarádce, skončila v nemocnici
Zdroj: Unsplash

Adéla nalezla během dovolené na Tenerife nádherný modrý kámen, na němž byl vyobrazený černý skřítek. Přivezla si ho domů a nosila ho na krku jako amulet. Místo ochrany před zlem však mladé dívce způsoboval jen samé trable. Vrchol pak nastal, když přívěšek věnovala kamarádce.

Jan Švanda
Jan Švanda 13. 05. 2023 19:00

S Monikou (21) jsme tvořily nerozlučnou dvojku. Studovaly jsme stejnou školu a trávily spolu skoro veškerý volný čas. Byly jsme tehdy nezadané a naplno si užívaly života. Táhlo nám na dvacet, a protože jsme měly zrovna volné léto, vyrazily jsme na společnou dovolenou. Milovaly jsme moře a naší první volbou bylo Španělsko. Původně jsme plánovaly cestu na Mallorku, ale nakonec upřednostnily desetidenní pobyt na Tenerife.

Modrý kámen jsem si odvezla domů

Dovolená splňovala naše očekávání, bohužel se ale rychle krátila. Do odletu scházely už poslední dva dny. Byly jsme zrovna na hotelu, pochutnávaly si na výborné večeři, při které nás napadlo, že se před spaním ještě na chvíli projdeme podél pláže. Ušly jsme asi dvě stě metrů, když jsme po levé straně spatřily malou skálu. Tušily jsme, že se nám nahoře naskytne nádherný výhled na oceán. Mrkly jsme tedy na sebe a šly do toho!

Chystaly jsme se vystoupat nahoru, když jsem si na zemi všimla pěkného kamene. Přistoupila jsem blíž a vzala ho do ruky. Byl opracovaný dohladka a na něm vyobrazený černý skřítek. Líbil se mi. Rozhodla jsem, že si ho vezmu domů na památku.

Na jeho horním konci byl malý otvor, pořídila jsem si proto šňůrku a nosila ho jako amulet. Každý mi ho záviděl. Kamkoliv jsem přišla, tam jsem sklidila chválu a obdiv. I já byla zpočátku spokojená. Myslela jsem si, že mi třeba přinese štěstí, jenže jsem se šeredně spletla.

Smůla se nám lepila na paty

Po návratu domů se mi přestalo dařit, a to doslova ve všem! Na co jsem sáhla, to se pokazilo. V klíčové zkoušce ve škole jsem neuspěla. Nový přítel, kterého jsem si našla krátce po návratu z Kanárů, pláchl za jinou. Prostě období na facku. „Ten šutr mi přináší jen smůlu,“ hudrovala jsem. Sundala jsem amulet z krku a nabídla ho Monice, která na pověry a předměty s magickou mocí nevěří. Přívěšek byl hezký a nechtěla jsem ho jen tak vyhodit. Myslela jsem si, že Monice třeba přinese štěstí, když to u mě nefungovalo.

V tu chvíli jsem ale ještě netušila, jak špatně se s amuletem povede mojí nejlepší kamarádce. Monika ho nosila asi tři týdny a vypadalo to, že se na ni smůla nelepí. Jenže pak mi od ní zničehonic přišla děsivá smska. „Měla jsem vážnou nehodu na kole, ležím v nemocnici,“ četla jsem zprávu a ani nedýchala. Okamžitě jsem za Mončou spěchala. Ležela na posteli pořádně zřízená. Tvrdila mi, že si s amuletem na krku udělala výlet, na kluzkém povrchu jí sjelo zadní kolo a narazila do stromu.

Kromě zlomeniny zápěstí a četných pohmožděnin utrpěla také lehký otřes mozku a v nemocnici zůstává dál na pozorování. Jakmile domluvila, vytáhla ze šuplíku nočního stolku můj amulet. „Vezmi si ho prosím zpátky, už ho nechci vidět,“ prohlásila. Naprosto jsem ji chápala.

Amulet už nechci ani vidět

Popadla jsem amulet a odložila ho doma do skříně. Monika se po několika týdnech uzdravila a momentálně má znovu velkou chuť do cestování.

Pohráváme si s myšlenkou, že se zkraje září opět vydáme na Tenerife. Pokud ano, vezmu s sebou amulet a zanechám ho tam. Kámen nám celou dobu nosí jen neštěstí a už s ním nechci mít nic společného.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články