Svatá Markéta: Byla ochránkyní těhotných žen, u porodů se tak rozsvěcela svíčka na její počest

Svatá Markéta: Byla ochránkyní těhotných žen, u porodů se tak rozsvěcela svíčka na její počest
Zdroj: Wikimedia Commons, unknown author, Public domain

Markéta Antiochijská patří mezi světce, s nimiž se pojí velmi málo relevantních nebo chcete-li spolehlivých informací. Přesto je s ní v našich tradicích spojeno poměrně hodně pranostik. Je rovněž oblíbenou patronkou. A v neposlední řadě je hrdinkou vskutku akčního příběhu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 07. 2023 11:00

Svatá Markéta Antiochijská byla starověká křesťanská mučednice. Byla popravena v roce 304 z rozkazu císaře Diokleciána. Na západě se její svátek slaví 17. července. U nás tomu bylo ale již o čtyři dny dříve, a to až do uvedení Římského martyrologia (oficiální seznam mučedníků z roku 2001). Nicméně ve starokatolickém misálu je stále uvedeno datum 13. července.

Boj s drakem

Dle legendy si Markétu kdysi vyhlédl prefekt Olibrius, neboť měla být velmi krásná. Ona ho ale odmítla, za což ji nechal coby křesťanku krutě mučit. Ve vězení se jí pak měl zjevit sám Satan, a to v podobě draka. Nejprve se mu ji podařilo pozřít, světice se však dokázala probojovat ven. Dráždily ho totiž její vlasy. Poté přišel na řadu opět prefekt, který ji nechal topit a pálit ohněm. Vše prý vydržela. Nakonec jí tedy sťali hlavu.

A právě díky této pověsti je zobrazována nejčastěji s drakem. Mívá také na hlavě korunu, v ruce třímá knihu, palmový list, kříž nebo hůl s křížem. U nohou jí leží mučící nástroje, jako přípomínka utrpení, kterým si musela projít.

Markétina svíčka

Markéta těsně před svou smrtí měla pronést slib, že bude ochraňovat všechny těhotné ženy, které se k ní budou modlit. Časem tak vznikla lidová pověra, kdy se při porodu zapalovala "Markétina svíčka". Dokud hořela, věřilo se, že je rodička chráněná. Bolesti se zase mírnily "Markétiným pásem".

V roce 1262 měla svatá Markéta pomoci dokonce s počasím. V Čechách tehdy panovalo veliké sucho a hrozil hlad. Pražský biskup Jan III. z Dražic nařídil vykonat průvod z Prahy do benediktínského kláštera v Břevnově. S poutníky putovala i relikvie - Markétino rameno. Jakmile dorazili do cíle, mělo začít pršet. Rameno tak bylo na důkaz vděku ponecháno klášteru.

Pranostiky

  • Dá-li svatá Markyta déšť, nedává chléb.
  • Svatá Markyta rozvazuje pytle s hmyzem.
  • Aby svatá Markéta mohla svolat žence, musí prvně poklidit oblohu.
  • Okolo svaté Markéty a svatého Jakuba přicházívají hrozné bouřky.
  • Svatá Markéta bere len k tanci.
  • Jestli na svatou Markétu prší, tehdy vlašské ořechy opadávají a lískové červivějí.
  • Svatá Markyta velí: Lidé, okopávejte zelí!

Zdroje informací:

Wikipedia.org: svatá Markéta

Českézvyky.cz: Svaté nebe - sv. Markéta, legenda a "Markétina svíčka"

Pranostik.cz: svatá Markéta

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články