Svatá Lucie: Nebojácná panna a mučednice, která noci upije a dne nepřidá

Svatá Lucie: Víte, proč ji Panna Marie obdařila hezkými očima? A znáte pranostiky na Lucii?
Zdroj: Wikimedia Commons/Serse82, Public domain

Lucie noci upije... To je asi nejznámější pranostika pojící se se svátkem svaté Lucie, který připadá na 13. prosince. Ač i ona patří mezi křesťanské světice, rozhodně nemá milou povahu. Víte, čím hrozí malým dětem, které se během adventu nepostí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 12. 2022 11:00

Svatou Lucii uctívají i luteránští Švédové a Norové. Je patronkou slepých a těch, kteří se potýkají s nemocemi spojenými se zrakem. Uctívána je od 5. století. Mezi její poznávací znaky patří dvojitý kříž, kniha, palma, svíčka, pochodeň a meč.

Panna a mučednice

Lucie měla vždy pro strach uděláno. V době, kdy byli křesťané pronásledováni ve velkém, neváhala odmítnout nabídku k sňatku od pohanského šlechtice. Raději zvolila mravní čistotu, za co se měla zodpovídat před místními úřady. Tam se dozvěděla, že nápadníka na ní nejvíc uchvátily její oči. Tak si je vyloupla se slovy, ať mu je předají a dá jí pokoj. Druhý den ji Panna Marie obdařila ještě krásnějšíma očima.

To se však nelíbilo správci města, který Lucii vyslýchal na úřadě. Nařídil, aby ji poslali do nevěstince. Myslel si, že tím z jejího těla vyžene Ducha svatého. Jenomže když pro Lucii přišli vojáci, nedokázali s ní pohnout. Jako by byla přikována k zemi. Odvést ji nedokázal ani pár volů. Její odhodlání nedokázalo zlomit ani mučení. Než ji popravili, předpověděla, že křesťanství bude nakonec povoleno. A měla pravdu. Souhlasil s tím císař Konstantin I. Veliký.

Zvyky na Lucii

V předvečer svátku chodily “Lucky”, vysoké a do bílých šatů oděné postavy, po staveních a zjišťovaly, zda se děti během adventu postí. Pokud tomu tak nebylo, hrozily jim dřevěnými noži, že jim za to rozpárají břicho. Když se ale dítko umělo alespoň pomodlit, dostalo na usmířenou dárek. Jestliže ani to ne, přišla na řadu hrozba výpraskem metlou.

Lucii však neuznávaly jen děti, ale také dospělí. Měla je chránit proti čarodějnicím. Až do Božího hodu tak dávaly hospodyňky dobytku kousek speciálního těsta se zvláštním kořením. Dalším zvykem, který se musel dodržovat, byl absolutní zákaz předení. Nesmělo se rovněž drát peří. Když to některá paní domu porušila, rozsypaly jí Lucky peří po celé světnici. A mnohdy si troufly i na pantáty. Natíraly je kolomazí, posypaly moukou, polechtaly či pošťuchovaly. Jednoduše se snažily být co nejvíce nepříjemné.

Pranostiky na Lucii

  • Od svaté Lucie zimy dost.
  • Lucie noci upije a dne nepřidá.
  • Na svatou Lucii jasný den, urodí se konopí i len.
  • Svatá Lucie ukazuje svou moc, neb nám dává nejdelší noc.
  • Umaže-li si Lucie šaty od bláta, bude si je po celý leden přepírat.

Zdroje informací: 

Pranostik.cz: Lucie

Wikipedia.org: Svatá Lucie

Písecký.deník.cz: Tradice – Na svátek svaté Lucie se podle zvyku nesmělo příst ani drát peří

Novinky.cz: Svatá Lucie byla v lidové tradici považována za patronku švadlen, kočích, sklenářů a brusičů

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články