Svérázná Jeanne Baret: Jako první žena historie podnikla cestu kolem světa, ale musel se z ní stát plavčík

První žena, která obeplula svět: Jeanne Baret se převlékla za muže, aby mohla sdílet kajutu s milencem
Zdroj: Wikimedia Commons/Cristoforo Dall'Acqua, Public domain

Jeanne Baret se narodila do doby plné objevů, které však byly tehdy striktní doménou mužů. Mladá botanička se rozhodla řídit heslem, že když je nemůžeš porazit, přidej se k nim. A tak se v přestrojení za plavčíka zúčastnila první vědecké výpravy francouzského námořnictva.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 01. 2023 11:00

Psalo se 18. století a plavčík vykonával zcela jinou práci než ten, kterého dnes potkáváme na koupalištích. Ten lodní byl nízko postavený člen posádky, jehož úkolem bylo posluhovat důstojníkům a pasažérům lodi. Kromě toho vykonával řadu dalších, nekvalifikovaných a pomocných prací.

Botanička a milenka

Jeanne Baret se narodila 27. července 1740 ve francouzském La Comelle. Vášeň pro rostliny v ní probudil její otec. Brzy se stala známou jako "dívka přes bylinky". To ji dovedlo až k práci u věhlasného přírodovědce Philiberta Commersona. Sice u něho pracovala jen jako hospodyně, to jí ale nebránilo v účasti na jeho botanických studiích. A nejen to. Když Commersonovi umřela manželka, stala se i jeho milenkou.

V roce 1764 mu porodila dítě. Po přestěhování do Paříže jej však dali k adopci, neboť měli oba plné ruce práce. Jeanne studovala na ošetřovatelku, Philibert se zase začal objevovat mezi místní smetánkou, díky čemuž se seznámil s admirálem Bougainvillem. Ten ho najal jako hlavního přírodovědce na své expedici, jenž měla za úkol získat pro Francii nová území. Aby však mohl tuto funkci vykonávat pořádně, potřeboval asistenta, nebo spíše asistentku. A to byl zásadní problém.

Jeanne Baret se převléká za muže

Philibert sice trval na tom, že svou milenku potřebuje k práci, ale námořnictvo neustoupilo. Žádná žena nesmí na palubu. A tak se v jejich hlavách začal rodit plán na menší podfuk. Jeanne si zakryje hruď, obleče se do volných námořnických šatů a jako mladý muž požádá o práci na lodi. Jako zázrakem to vyšlo.

Vzhledem k důležitosti a rozsáhlosti jeho práce dostal Philibert kapitánskou kajutu. Byla to totiž první evropská plavba, které se zúčastnil přírodovědec. Po odjezdu z Nantes byla první zastávkou Jižní Amerika. Jenomže co čert nechtěl, Commerson onemocněl. Vzorky místo něj sesbírala Jeanne. Při jedné z výprav do vnitrozemí našla zvláštní kvetoucí liánu, kterou pojmenovala Bougainvillea brasiliensis. Na počest admirála Bougainvillea.

Lest vydržela celý rok. Hlavně kvůli tomu, že, coby nepostradatelný pomocník, mohla Jeanne sdílet kajutu s Philibertem. V jižním Pacifiku to ale začalo být posádce divné. Ten mladý plavčík se před nimi nikdy nesvlékl ani se nevymočil... Není jisté, jak došlo k odhalení. Existují dvě verze. Podle jedné se měl na palubě objevit Tahiťan a okamžitě ji označil za "cross-dresser", čili za osobu, která se obléká do šatů opačného pohlaví. Druhá možnost je mnohem horší. Údajně měla mladou ženu znásilnit posádka. A o devět měsíců později prý porodila dítě.

Odkaz první ženy, která obeplula zeměkouli

Jeanne měla po plavbě strávit dalších sedm let na Mauriciu. I své druhé dítě, které měla s Commersonem, dala k adopci. Vydržela s ním až do jeho smrti v roce 1773. Poté se provdala za francouzského námořníka, se kterým se vrátila do své vlasti. A právě tím dokončila obeplutí zeměkoule.

Po příjezdu dostala od Philibertovy rodiny štědrou částku, jakožto odměnu za své služby. V roce 1785 také obdržela penzi od námořnictva, došlo k tomu na přímluvu samotného admirála, který ji považoval za mimořádnou ženu. Na její počest byl také pojmenován nový druh popínavé rostliny - Solanum baretiae.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jeanne Baret

Allthatsinteresting.com: Jeanne Baret Was The First Woman To Circumnavigate The Globe - And She Disguised Herself As A Man To Do It

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články