Tajemné pařížské katakomby: Kdysi místo odpočinku milionů mrtvých, dnes se v nich pořádají ilegální večírky

Unikátní pařížské katakomby: Jedna z největších kostnic na světě ukrývá ostatky 6 milionů lidí
Zdroj: Wikimedia Commons/Campola, CC BY 3.0
Proměna bývalých dolů v kostnici započala ihned po kolapsu hřbitova Saints Innocents v roce 1774.Dle plánu katakomb lze vidět, že jde o rozsáhlé prostory.U vchodu do katakomb jsme varováni, že vstupujeme do království mrtvých.V současnosti mají pařížské katakomby okolo 190 kilometrů chodeb. + 9 fotek+ 10 fotek

Do Paříže ročně zavítají miliony turistů. Kdo by na vlastní oči nechtěl vidět Eiffelovu věž nebo zámek v Louvru. Ale to není zdaleka vše. Francie pamatuje i na ty, kdo se rádi bojí. Stačí jen sestoupit do podzemí a navštívit katakomby, které uchovávají miliony kostí...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 01. 2023 16:00

Pařížské katakomby patří mezi největší kostnice na světě. Nachází se tam ostatky více než šesti milionů lidí. Ukládáním do podzemí se vyřešil akutní nedostatek místa na hřbitovech. S tímto problémem se však nepotýkala pouze Paříž, ale i další města, jenž v sedmnáctém století zaznamenala prudký nárůst počtu obyvatel.

Populační boom tehdy a teď

Když se v současnosti řekne populační boom, obvykle nám na mysli vytane nedostupné bydlení a kolabující doprava. V minulosti to ale znamenalo hlavně problémy v pohřebnictví. Provádět řádné pohřby se vším všudy bylo stále těžší a těžší. Umístění hřbitovů bylo navíc příliš blízko obydleným oblastem, takže hrozily problémy se zdravím.

Než se začaly mrtvoly pohřbívat do katakomb, sloužily tyto prostory k těžbě vápence. Jakmile už žádný nezbyl, zůstaly tunely zcela prázdné. Od osmnáctého století se z nich staly takzvané podzemní hřbitovy, které se postupem času přetvořily ve velmi zajímavou turistickou atrakci. Výjimkou byla 40. léta dvacátého století. To katakomby využívali příslušníci francouzského odboje.

Katakomby jako součást umění

Nyní jsou pařížské katakomby využívány také k vystavení uměleckých děl. Kromě toho vzniklo v podzemí také kino. Pořádaly se tam i koncerty a večírky, což ale již spadá do protiprávního jednání. Na katakomby dohlíží několik strážních a nezvané návštěvníky čeká pokuta ve výši přibližně 1500 korun.

Pokud ale jdete na legální prohlídku, tak ta trvá 45 minut vyjde asi na 700 korun. Je možné si prohlédnout i ostatky prominentních Pařížanů jako třeba malíře Simona Voueta, sochaře Francoise Girardona a spisovatelů Jeana de la Fontainea a Francoise Rabelaise.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Catacombs of Paris

Allthatsinteresting.com: 28 Photos Of The World’s Biggest Crypt - The Paris Catacombs

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články