Tajemství starodávných katakomb: Pod nádhernou Paříží se rozkládají miliony těl

Děsivé katakomby: Pod Paříží, Římem i Brnem leží miliony koster
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Katakomby v Paříži čítají více než šest milionů ostatků.Byl to jediný způsob, jak se vypořádat s přeplněnými hřbitovy.V Říme můžeme navštívit Kapucínskou kryptu.V sicílském Palermu jsou také k vidění katakomby.+ 15 fotek+ 16 fotek

I ta nejkrásnější města na světě mají odvrácenou stránku, která není pro každého. Řeč je o katakombách, které sloužily na pohřbívání mrtvých. Jsou pod Paříží i Římem a jejich historie je téměř tak děsivá, jako to, co ukrývají.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 11. 2022 11:00

Paříž je známá jako město lásky, ale spíše by se jí mělo říkat město kostí. V podzemí leží kosterní pozůstatky více než šesti milionů Francouzů. Řím má zase pod ulicemi ukrytých přes čtyřicet katakomb. Ale to není zdaleka vše. Tato děsivá místa lze najít také na Maltě, v Peru a Tunisku.

Raná historie katakomb

Ty úplně nejstarší katakomby bychom našli v Římě. Byly postaveny během prvního století a využívali je zejména Židé. Římané jim totiž zakázali pohřby za městskými hradbami. Tohle byl jediný způsob, jak uložit své milované k věčnému odpočinku.

Ve druhém století začali katakomby využívat i samotní Římané. Pohřbívali se tam křesťané, jelikož jejich náboženství bylo tehdy zakázané. Kobky se často hloubily přímo pod jejich domy, aby nikdo nepojal žádné podezření, hlavně úřady. Tato praxe pomalu zanikla s příchodem čtvrtého století, kdy křesťanství již nebylo postaveno mimo zákon.

Vznik pařížských katakomb

V 17. a 18. století zažila Paříž populační boom. Zanedlouho tak začala docházet místa na hřbitovech. S tím šel ruku v ruce obrovský zápach tlejících těl, který se linul všemi okolními ulicemi. Na tento žinantní problém si, mimo jiné, stěžovali vlastníci krámků s parfémy. Klesaly jim tržby, neboť nikdo nechtěl nakupovat ve ”vyloučené” zóně.

Úředníci však začali celou situaci řešit až v roce 1780, kdy se, vlivem dešťů, zřítila hřbitovní zeď a celou jednu čtvrť pak zaplavili nebožtíci. Nejprve se uvažovalo o přemístění hřbitovů za hradby, s tím ale nesouhlasila církev. Naštěstí se pod městem nacházely bývalé lomy, a tak se o šest let později do nich začaly přemisťovat mrtvoly. Během dvanácti let v nich byly uloženy ostatky několika milionů Pařížanů. Dnes patří katakomby mezi vyhledávané turistické atrakce, byť se lidé mohou pohybovat pouze ve vymezené oblasti.

Objevení ztracených katakomb

Mnoho krypt, které vznikly před 17. stoletím, zůstalo před veřejností utajeno. Znovuobjeveny byly jen díky archeologickým pracím, nebo obyčejnému štěstí, že se někdo prokopal zrovna do zasypané katakomby. Skvělým příkladem je archeolog Antonio Bosiu, který v roce 1593 objevil městské krypty. Nebo, lépe řečeno, bludiště plné hrobek. To mu vyneslo titul Kolumbus z katakomb.

Druhá největší kostnice v Evropě zůstala skryta až do roku 2001. Řeč je o kostele sv. Jakuba v Brně. Byla odhalena jen díky stavebním úpravám. Je v ní více než 50 000 ostatků.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Kostnice

Allthatsinteresting.com: Go Inside The World’s Creepiest Catacombs – And Lear The Disturbing Stories Behind Them

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články