Záhady paláce Quinta da Regaleira: Sídlo zámožného entomologa je prošpikováno odkazy na tajné společnosti

Tajemné sídlo Quinta da Regaleira: Zámožný entomolog vybudoval záhadami opředený palác
Zdroj: Wikimedia Commons/Chriswolf, CC BY-SA 1.0
Palác Regaleira měl mnoho majitelů. V roce 1892 jej od vikomtky D. Ermelindy Monteiro de Almeidy koupil bohatý obchodník a entomolog António Augusto Carvalho Monteiro.Monteiro mu dal současnou podobu ve spolupráci s italským architektem Luigim Maninim.Komplex Quinta da Regaleira je zajímavý zejména svou rozsáhlostí. Najdeme zde velké množství věží a věžiček.Raritou je takzvaná obrácená věž, neboli též studna zasvěcení.+ 13 fotek+ 14 fotek

Portugalský palác Quinta da Regaleira, který bychom našli v městě Sintra, náleží ke Světovému kulturnímu dědictví UNESCO. A nutno říci, že právem. Tento neobvyklý a tajemný komplex nabízí také kapli, park, jeskyně, podzemní tunely i takzvanou obrácenou věž. A k tomu symboly tajných společností...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 12. 2022 11:00

Na současné podobě této neobvyklé stavby začal v roce 1904 pracovat zámožný entomolog António Augusto Carvalho Monteiro, který povolal italského architekta Luigiho Maniniho. V pětipatrovém paláci se mísí novogotika, italská neorenesance a manuelský styl. Za pozornost také stojí “studna zasvěcení”, kde se zřejmě odehrávaly tajné zasvěcovací rituály svobodných zednářů.

Tajemná obrácená věž

Kromě odkazů na zednáře lze v paláci najít zmínky o templářích, alchymii a rosekruciánech. V kapli vidíme především katolickou symboliku, není však také nouze o pentagramy. Není pochyb o tom, že tato stavba je, přinejmenším, velmi výstřední.

Nejtajemnější je ale obrácená věž, která ukrývá studnu. Nazývá se iniciační, nebo též studna zasvěcení. Na její dno vede točité schodiště s devíti zatáčkami. Číslo devět je v křesťanství spojeno s božským plánem a templáři - osm rytířů a jeden mistr. Mnozí lidé věří, že Montiero a Manini byli proto tak zběhlí v této problematice, neboť byli sami členy těchto tajných organizací.

Samotný Monteiro (1848 – 1920) je také zajímavý člověk. Po portugalských rodičích zdědil nemalý majetek, který ještě rozmnožil obchodováním s kávou a drahými kameny. Vystudoval práva, věnoval se entomologii a život zasvětil svobodným zednářům.  

Palác bez luxusu

Nejvyšší patro paláce umožňuje vstup na balkón a terasu. Nachází se v něm také prádelna. Ve čtvrtém je obývací pokoj (společenská hala), jídelna a kulečník. Když sejdeme o patro níž, ocitneme se v Monteirově kanceláři a ložnicích, které byly určeny pro vybrané sluhy.

Další ložnice a šatny jsou umístěny ve druhém patře. A konečně poslední úroveň, nejnižší. Ta byla určena pro kuchyň, číšníky a další sluhy. Nechyběly samozřejmě ani rozsáhlé skladovací místnosti. Zajímavé je, že samotná architektura oplývá okázalými freskami, vitrážemi a rytinami. Zařízení pokojů je ale ve střídmém stylu. Jako kdyby ze pro luxus nebylo místo.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Quinta da Regaleira

Allthatsinteresting.com: Portugal’s Palace Of Mystery: 25 Eerie Photos Of Quinta Da Regaleira

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články