Temné tajemství Aleca Guinnesse: Proč hvězda filmu Doktor Živago nenáviděla svou matku?

Temné tajemství Aleca Guinnesse: Proč hvězda filmu Doktor Živago nenáviděla svou matku?
Zdroj: Showpix

Sir Alec Guinness byl vynikající herec. Většina lidí si jej pamatuje z klasik jako Most přes řeku Kwai, Hvězdné války, Lawrence z Arábie nebo Doktor Živago, kde si zahrál bratra titulního hrdiny v podání Omara Sharifa. V soukromí se však z nadaného umělce stávalo monstrum toužící po absolutní kontrole.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 10. 2021 11:00

S Alecem Guinnessem bylo opravdu těžké pořízení. Když například obědval s přáteli, zrušil jejich objednávku a vybral všem jídlo dle svého uvážení. O nic lépe se nechoval ani ke své manželce Merule Salaman. Donutil ji, aby se kvůli němu vzdala herecké kariéry.

Nešťastné dětství Aleca Guinnesse

Snahu mít vše pod kontrolou u herce zřejmě vyvolala jeho matka. Agnes byla alkoholičkou a zlodějkou. Alec si k ní časem vypěstoval skutečnou nenávist. Doslova jí pohrdal a neváhal ji nazývat “děvkou”. Nejvíce mu na ní vadilo to, že i přes neustálé naléhání nikdy neprozradila, kdo byl jeho otcem.

Příjmení měl sice Guinness, chodil ho však navštěvovat jistý skotský džentlmen, bankéř jménem Andrew Geddes. Matka o něm hovořila jako o štědrém strýci, který mu zaplatí vzdělání. A skutečně se tak stalo. Alec o něco později nastoupil do internátní školy. Ještě předtím se ale musel hned několikrát s Agnes stěhovat. Utíkali totiž před jejím novým násilnickým partnerem. Není divu, že chtěl Alec na vše zapomenout.

Překvapivé manželství Aleca Guinnesse

Svatba s Merulou byla pro Alecovu matku velkým překvapením, žila totiž v přesvědčení, že je gay. V roce 1940 se jim dokonce narodil syn Matthew. Byla to ale jen přetvářka. Agnes se nemýlila. Opravdu dával přednost mužské společnosti. Nejraději měl mladíky z dělnické třídy. Přetvářka mu ale pomohla v herectví. Dokázal zahrát téměř cokoli.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Absolute Cult (@absolutecult)

V roce 1956 se Alec Guinness stal katolíkem. Myslel si, že mu to pomůže. V té době to už ale v jeho manželství pěkně skřípalo. Merula dostala ultimátum - buď zůstane s ním a vzdá se herectví, nebo bude muset odejít. Nechala si to projít hlavou, pak ale odmítla. On ji za to vykázal do hotelu Ritz, tam měla zůstat do doby, než si to rozmyslí. A skutečně, rozmyslela si to.

Alec Guinness se trápil i na sklonku života

Spokojeného života se Alec Guinness nedočkal ani na stará kolena. Jako malý se trápil s nezdárnou matkou, v dospělosti ukrýval své pravé já a snažil se všechny ovládat a kontrolovat. V pokročilém věku se zase pro změnu dostavily vážné zdravotní potíže.

V únoru roku 2000 mu byla diagnostikována rakovina prostaty, pouhé dva dny před smrtí se k tomu přidala i rakovina jater. Alec Guinness zemřel 5. srpna téhož roku ve věku 86 let. Jeho manželka jej následovala o dva měsíce později. I jí se stala osudnou rakovina jater.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Alec Guinness

Grunge.com: Why Alec Guinness Was Known As A Bizarre Control Freak

Independent.ie: Alec Guinness, an actor who struggled with the dark stuff

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články