Legendární herec Harold Lloyd: Neměl dva prsty, připravil se o ně kuriózním způsobem

Harold Lloyd většinu nebezpečných scén natáčel sám. Kaskadérem se nechával zastupovat jen minimálně
Zdroj: Wikimedia Commons/Gilbert Seldes, Public domain
Harold Lloyd prý nikdy neuvažoval o jiném povolání, než bylo herectví. Jak se ukázalo, měl opravdu dobrý odhad a díky své píli, talentu a odhodlání se brzy dostal na samý vrchol tehdy se rozjíždějícího filmového průmyslu.Plakáty na filmy s Haroldem Lloydem visely všude. Vždyť byl ve své době finančně úspěšnější než Charlie Chaplin. Zatímco jeho slavnější kolega se proslavil díky figurce tuláka, Lloydovým poznávacím znamením byly kulaté kostěné brýle.Harold Lloyd měl s Mildred Davisovou dvě děti – Glorii a Harolda, třetí dívku Peggy si vzali do péče.Harold Lloyd při stavbě domu pro rodinu šetřit nemusel...+ 2 fotky+ 3 fotky

Harold Lloyd bude určitě mezi jmény, které si vybavíte, když se řekne groteska. Může za to řada jeho slavných scén, včetně té, v níž visí jen na ručičkách hodin vysokého věžáku. A i když by se napětí dalo krájet, dodnes jde rovněž o výtečnou zábavu. Už v době, kdy tuto scénu natáčel, ale Harold Lloyd před diváky skrýval zranění, které mu způsobovalo mnoho problémů…

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 20. 04. 2021 11:10

Harold Lloyd prý nikdy neuvažoval o tom, že by byl v životě něčím jiným než hercem. A to i přesto, že pocházel z velmi problematických poměrů a jeho rodiče, kteří se brzy rozvedli, mu rozhodně nemohli zajistit bezstarostné dětství s vidinou podpory v začátcích herecké kariéry.

Harold Lloyd hercem

Po rozvodu rodičů se Harold Lloyd přestěhoval s otcem do Kalifornie, kde začala v roce 1913 i jeho filmová kariéra. Mladý herec se prakticky ihned osvědčil a z malých bezejmenných roliček se staly role hlavní. Jeho poznávacím znakem byly kostěné brýle, díky nimž jeho postavy působily na první pohled křehce a bezbranně. O to větším překvapením mohly pro neznalého diváka být odvážné až kaskadérské scény, které Harold Lloyd předváděl. Honičky v ulicích, skoky, pády i jeho nejznámější scéna s hodinami, která na milionech fotografií, pohledů či plakátů stále obíhá celý svět.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Set Patrol (@setpatrol_eu)

Slavná scéna na hodinách

Harold Lloyd natáčel obvykle všechno sám, kaskadéra většinou nepotřeboval. Jednou prohlásil, že to vlastně nebylo tak nebezpečné, jak by se mohlo zdát. Ale přesto v jeho neslavnější scéně z filmu O patro výš (1923) byly hodiny ve výši oken třetího patra domu a na zemi pod ním byly položeny matrace. Málokomu by se chtělo takovou scénu natáčet, navíc s handicapem, který musel herec od roku 1919 skrývat. O co šlo a jak k němu přišel?

Osudové fotografování

V roce 1919 už o Haroldu Lloydovi svět filmu nepochyboval. Diváci si jeho postavy zamilovali a na upevnění popularity bylo třeba pracovat také na reklamě. Právě při jednom z focení pro studio Roach došlo k záměně rekvizity za skutečnou bombu. Herec přišel při výbuchu o palec a ukazováček pravé ruky. Byť ho tato ztráta poznamenala na celý život, nevzdal se a pokračoval v kariéře komika a bláznivého kaskadéra. Bylo sice nutné zranění maskovat speciální rukavicí, ale diváci neměli šanci si něčeho všimnout.

Rodina i bohatství Harolda Lloyda

Zranění mu nebránilo ani ve filmové kariéře, ani ve spokojeném a opravdu bohatém soukromém životě. V roce 1923 se oženil s herečkou Mildred Davisovou, která se stala jeho první a také jedinou manželkou. Narodily se jim dvě děti – Glorie a Lloyd, a navíc si adoptovali další holčičku Peggy. Mildred se kvůli rodině na čas vzdala kariéry, ale velkého návratu se již nedočkala. O peníze ale ani tak rozhodně neměli nouzi, vždyť Lloyd vydělával nepředstavitelné sumy. Dokonce víc než zdánlivě o něco úspěšnější Charlie Chaplin. Ve 20. letech natočil 12 filmů, což je třikrát víc než Chaplin, a vydělal si o 5 milionů víc než kolega s buřinkou. A tak si Lloydovi mohli dovolit žít v luxusu, o kterém se málokomu zdálo.

Neskutečný luxus

Dům, nebo spíš palác Lloydových v Beverly Hills dokončili v roce 1929 a rozhodně nešlo o skromnou zahradní chatku. Greenacres, jak byl dům pojmenován, měl 44 pokojů, 26 koupelen a zahradu rozdělenou na 12 částí, z nichž každá měla svoji vlastní fontánu. Jak je vidět, Harold Lloyd šetřit nemusel. Část domu byla bohužel zničena rozsáhlým požárem v roce 1943. Ten mohl připravit o život samotného herce, kdyby ho před ohněm nezachránila Mildred poté, co se zhroutil u dveří trezoru s filmovým materiálem, kde oheň vypukl.

Smrt rodiny Lloydů

Slavný komik přežil hrůzný požár a se svojí manželkou žil ještě dalších šestadvacet let až do její smrti v roce 1969. Vdovec Harold následoval svojí manželku v roce 1971, když ve svém sídle zemřel na rakovinu prostaty. Jen tři měsíce po něm odešel ze světa i syn Harold Lloyd jr. Dcera Gloria se dožila požehnaného věku a zemřela až v roce 2012.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Harold Lloyd

Great Plains: LLOYD, HAROLD (1893-1971)

Haroldlloyd.com: Harold Lloyd biography 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články