Pestrý život kněžny z Babičky: Vilemína Zaháňská milovala ženatého chlapa a odvrhla dceru

Kateřina Vilemína Zaháňská měla vztah i s významnými muži tehdejší rakouské politiky, ale v manžeství štěstí nikdy nenašla.Jediné dítě bylo nemanželské a odložila jej k rodině jeho otce
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Kateřina Vilemína Zaháňská měla několik vztahů s významnými muži tehdejší rakouské politiky, ale v manželství štěstí nikdy nenašla. I její jediné dítě, dcera Gustava, bylo nemanželské a odložila jej k rodině jeho otce.Vilemína Zazáňská si mateřské lásky moc neužila. Zde je ale právě s neustále odcestovanou matkou Dorotheou von Medem a mladší sestrou Paulinou.Klemens Lothar Metternich byl sice milencem Vilemíny Zaháňské, ale rovněž byl ženatý a o dalším sňatku ani neuvažoval.Vilemína Zaháňská měla vztah i s Alfredem  Windischgrätzem, dokonce ve stejné době, jako s Metternichem.+ 3 fotky+ 4 fotky

Vévodkyně Kateřina Vilemína Zaháňská byla šlechtična a politička zároveň. My ji ale známe hlavně jako postavu z jednoho z nejslavnějších příběhů naší literární historie – z románu Babička. Jaký byl skutečný život ženy, která díky Boženě Němcové vstoupila do dějin?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 09. 02. 2021 11:00

Kateřina Vilemína Frederika Benigna Zaháňská, jak se celým jménem vévodkyně jmenovala, měla nejraději své druhé křestní jméno – tedy Vilemína. Tak ji znala i Božena Němcová, tedy v té době ještě Barbora Panklová.

Čtyři dcery v rodině

Kromě Vilemíny se do rodiny Petra Birona, vévody korutanského a zemgalského, a Anny Charlotty Dorothey von Medem narodily další tři dívky. Marie Paulina Luisa a Johanna Katharina se později provdaly do dalších šlechtických rodů. Byla tady ještě Dorothea – tu sice Petr Biron přijal za vlastní, ale ve skutečnosti byla dcerou nemanželskou. Aby nebylo jejího zvláštního osudu dost, později se spekulovalo i o tom, že by mohla být skutečnou matkou Boženy Němcové, což by vysvětlovalo i nebývalou přízeň Vilemíny Zaháňské jako tety k budoucí spisovatelce. Dnes už jde ale o vyvrácenou hypotézu.

Bez matky – s vychovatelkou

Vilemína a ani její sestry si v dětství příliš mateřské lásky neužily. Jejich matka raději cestovala po světě, než by se věnovala vlastním dětem, které svěřila na starost pečovatelce. A právě jedna z nich – Antonie Forsterová, Polka vychovaná v Anglii, vštípila Vilemíně lásku k Anglii a všemu anglickému, která ji provázela celý život.

Otec z románu

Vilemína svoje panství, včetně ratibořického zámku, zdědila po otci, jehož příběh se také objevil v literatuře – tentokrát v díle Na dvoře vévodském od Aloise Jiráska. Vilemína se jako velmi vzdělaná a schopná žena o svůj nabytý majetek zvládala skvěte postarat.

Ženatý Metternich

Kdo se objevoval v myšlenkách a také v srdci Vilemíny Zaháňské? Nejznámější patrně byl první z rakouských politiků Klemens Lothar Metternich, s nímž krátce udržovala i milostný poměr. Doufala, že se jednou stane jeho manželkou. Byly to ale plané naděje… Metternich byl ženatý, a není tedy divu, že vztah neměl moc šancí na dlouhé trvání. Přátelství jim nicméně vydrželo i v pozdějších letech.

Rozpad vztahu s nejmocnějším mužem rakouské politiky rozhodně neznamená, že zůstávala sama. Její srdce dokázalo patřit mnoha mužům a bylo poměrně nestálé, takže se u ní milenci často střídali. Už v době jejího vztahu s Metternichem se zároveň stýkala s Alfredem Windischgrätzem, další významnou osobností tehdejšího Rakouska.

Třetí manželství

Mezi několika vztahy s mocnými muži se Vilemína Zaháňská vdala hned dvakrát. Šlo o krátká a nevydařená manželství s princem Louisem Rohanem Guémenée a ruským knížetem Vasilem Sergejevičem Trubeckým. U třetího sňatku, s hrabětem Karlem Rudolfem Schulenburgem, jistě doufala, že tentokrát už bude mít štěstí. Ani tento vztah ale nebyl příliš idylický, a navíc Vilemína byla tou dobou už neplodná. V roce 1801 totiž prodělala velmi těžký porod své nemanželské dcery Gustavy, kterou dala na vychování k příbuzným jejího otce. Tím ji bohužel od sebe zahnala a Gustava se k matce příliš nehlásila, byť ta se o sblížení nepřestávala snažit. Snad proto, že Vilemína toužila po dětech a chtěla se o ně starat, pomáhala alespoň cizím dívkám – jako v případě Barbory Panklové. 

Barunka Panklová na zaháňském panství

Barunka přišla na panství Vilemíny Zaháňské právě díky jejímu třetímu manželovi, který si rodinu Panklových „přivezl“ s sebou z Vídně. Otec Barunky byl jeho kočím a hrabě se rozhodl, že mu nabídne službu i ve svém novém působišti. Panklovi nabídku přijali, a tak se do blízkosti vévodkyně Zaháňské dostala i Barunka. Kdo ví, jak by se odvíjel život Boženy Němcové, kdyby s rodiči zůstala ve Vídni. Jisté ale je, že by měly děti o jednu knihu v povinné školní četbě méně...

Třetí manželství Vilemíny Zaháňské se definitivně rozpadlo v době, kdy přestoupila na katolickou víru a stala se z ní oblíbená a respektovaná postava, podobná kněžně z Babičky. Zemřela 29. listopadu 1839 ve Vídni na následky mozkové mrtvice. Byl jí 58 let.

Zdroje: 

Wikipedia.cz: Kateřina Vilemína Zaháňská

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články