Těžký život Vladimíra Dlouhého: Pohltil ho démon alkohol, nejšťastnější na světě byl, když počali se ženou dvojčata

Neobyčejný život Vladimíra Dlouhého: Pít ho naučili v Rusku, pak už nedokázal přestat
Zdroj: Profimedia
Vladimír Dlouhý na sebe upozornil hned první filmovou rolí. V dramatu Už zase skáču přes kaluže (1970) si zahrál obrnou postiženého Alana.Vladimír Dlouhý byl také famózní divadelní herec. Na snímku je v roce 1992 s Karlem Heřmánkem v divadle Gong.Vladimír Dlouhý byl introvert, všechno prožíval hlavně ve svých rolích.V roce 2008 se Vladimír Dlouhý oženil s herečkou Petrou Jungmanovou, se kterou už měl dva syny - Jiřího a Jana.+ 3 fotky+ 4 fotky

Vladimír Dlouhý patřil k nejtalentovanějším hercům své generace a před kamerou strávil prakticky celý život. O ten jej v roce 2010 připravil karcinom žaludku. Vladimír Dlouhý by se 10. června dožil 65 let.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 10. 06. 2023 09:00

Byl to docela tajemný muž. Vladimír Dlouhý neposkytoval rozhovory. Obvykle tvrdil, že za každého má mluvit jeho práce. Přestože se na herectví maximálně soustředil, vždy byl nervózní a bál se před každým představením. A bohužel to zkoušel překonat pomocí alkoholu, který jeho zdravotní stav jen zhoršoval..

Neobyčejný Vladimír Dlouhý

Alkohol se v uměleckých kruzích považuje tak trochu za "nutnost". Neobejdou se bez něj natáčení, různé historky a často i život jako takový. Potíže s alkoholem měla spousta hereckých velikánů a Vladimír Dlouhý nebyl výjimkou. Má se za to, že se mu to vymklo z rukou při natáčení v Rusku. Byly tam čtyřicetistupňové mrazy a lidé si míchali vodku s cukrem, aby je zvládli. Od té doby už nedokázal přestat.

Podle Blesku chodil do vinohradského divadla na představení střízlivý, ale během představení vypil šest piv, pak šel na další. Když herci jezdili na zájezdy, večer se prý neuvěřitelně opil a všechny urážel. Pak ho musel zklidnit a odtáhnout do postele mladší bratr Michal.

Dřív se staral on o mě, teď jsme si to prohodili," říkal občas Michal Dlouhý. Ten byl na rozdíl od svého bratra extrovert. Oba sice měli rádi lidi, ale Vladimír měl rád svůj svět. Chránil si ho a uzavíral se. Vladimír však občas dovedl projevit emoce i mimo role. Jednou třeba přiběhl do divadelního klubu a vykřikoval: „Jsou tam dva, koukněte, dva!" A celý šťastný všem ukazoval malou fotku z ultrazvuku, kde byly ještě menší zárodky jeho dvojčat Jana a Jirky.

Vladimír Dlouhý a jeho bratr Michal

Přestože byl mezi nimi rozdíl deseti let, mladší bratr postupně převzal roli toho staršího. „Já jsem ho vychovával, když byl malej. Teď vychovává on mě. Už jsem na něm závislej. Musím říct, že bez něj je to těžký. On mě začal hodně rychle předhánět. V profesi i v tom, jak se o mě stará. Už se o mě stará déle než já o něj - a víc. Má to těžký," cituje Vladimíra Dlouhého Lenka Kohoutová, která o něm napsala knihu Muž v hlučné samotě.

Michal mu radil se scénáři a upozorňoval ho také na to, kdy mají členové rodiny narozeniny, protože on sám na to už zapomínal. Byli si opravdu blízcí, i když spolu vlastně moc nevyrůstali. Nejde ani tak o věkový rozdíl, jako o to, že Vladimír hrál už od dětství. Michal chodil do základní školy a staršího bratra vídal hlavně v divadle. Přestože vyrůstal ve stínu staršího bratra a dodnes se o něm mluví jako o bratrovi Vladimíra Dlouhého, v dospělosti si neuvěřitelně rozuměli. Dokonce spolu i hráli ve filmech a na divadle.

Mezi nimi je také jakési mystické pouto. Vladimírova dvojčata se totiž narodila v den, kdy má Michal narozeniny. Ten jednou řekl, že to byl krásný dárek a až povyrostou, má v plánu s nimi pořádnou oslavu. Zatímco Vladimír byl smutný a lehce depresivní, Michal se prostě na svět díval jinak. Dokonce když organizoval bratrův pohřeb, přemlouval jeho kamarády z ciziny, ať nejezdí. „Kdyby měli přijít kvůli něčemu veselému, tak ať klidně letí. Takhle jsem jim říkal, aby zůstali, kde jsou, aby si na něj jen v tu chvíli vzpomněli, abychom tak pokryli co největší kus světa..." dodal Michal Dlouhý.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vladimír Dlouhý

Blesk.cz: Vladimír Dlouhý: Upije se k smrti?

Lenka Kohoutová: Vladimír Dlouhý - Muž v hlučné samotě

Lidovky.cz: Plachý introvert Vladimír Dlouhý byl mimořádný talent

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články