Tip na výlet: Hrad Choustník s dvěma věžemi, rozhlednou a možností přespat láká na letní návštěvu ještě letos

Tip na výlet: Hrad Choustník s dvěma věžemi, rozhlednou a možností přespat láká na letní návštěvu ještě letos
Zdroj: Wikimedia Commons, M.Plesný, CC BY-SA 3.0
Hrad Choustník se nachází na území stejnojmenné přírodní rezervace. Na fotografii můžeme vidět jeho menší věž.Kresba zříceniny hradu na přelomu 19. a 20. století.Západní jádro s větší věží.Východní jádro s menší věží.+ 2 fotky+ 3 fotky

Zřícenina hradu Choustník působí především notně romantickým dojmem. Tomu odpovídají i pověsti, které se s ním pojí. Zajímavá je ale také jeho historie. Věděli jste, že byl založen ve druhé polovině 13. století a že se jedná o jeden z mála dvojhradů v Česku?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 08. 2023 16:00

Hrad Choustník se nachází kilometr od stejnojmenné obce, která se nachází v okrese Tábor. Jeho zřícenina se tyčí v nadmořské výšce 660 metrů. Věž slouží jako rozhledna. Od roku 1958 jde o chráněnou kulturní památku ČR.

Unikátní ganerbenburg

Takzvaný ganerbenburg, který označuje hradní dispozici obsahující dvě a více samostatných jader, která patřila více pánům, nebyl rozhodně častým jevem. Ba naopak. V našich končinách jsme mohli tohle uspořádání vidět jen na hradě Choustník a Skála. Zakladatelem byl Beneš z Choustníka, jenž nechal položit základní kámen svého panství ve druhé polovině třináctého století.

Později obývali hrad oba jeho synové - Beneš a Jan. Ti rozdělili hradní jádro na dvě části, čímž vznikl onen ganerbenburg. V roce 1322 došlo na Choustníku ke "střídání stráží". Hradním pánem se stal Petr I. z Rožmberka, který ho s bratry vyměnil za svůj majetek. Posílil jeho obrannou funkci a udělal z něho strategický bod rožmberského panství.

V době husitských válek se Choustník proměnil na vězení pro kněze. V roce 1596 ho měl ve vlastnictví Petr Vok z Rožmberka, který rozprodal, co mohl. Spolu se sídlem založil pivovar, chmelnici, mlýn, pilu, zahrady, ovčín i osm přidružených vesnic. Od roku 1614 je hrad uváděn jako pustý.

Pověsti o hradu Choustník

Přemýšlíte o tom, jak hrad a stejnojmenná vesnice dostaly své neobvyklé jméno? To se prý jednou statečný a krásný panoš zamiloval do dcery císaře Bedřicha Rudobradého. Mladá dívka jeho lásku opětovala, otci se to ale nelíbilo. Milenci se tak rozhodli prchnout a vystavěli si nový hrad.

Císaře po čase přešla zlost, nechal si ostříhat zrzavé vousy a přidělal si falešnou bradku, aby ho dcerka nepoznala. A takto maskován se vetřel do jejich sídla. Jakmile se přesvědčil o tom, že je šťastná, nechal se poznat a s oběma se smířil. Od té doby se tomuto hradu začalo říkat fousáč - foustník. Z toho vzniklo jméno Choustník.

Rejdiště čarodějnic

Čarodějnice se měly na hradě slétávat o svatojánské noci, kdy tam prováděly všelijaké nekalé praktiky a rituály. Přitahovala je zejména hradní studna. Dny se ale podle různých zkazek měnily. Někdy lidé jejích řádění spojovali s různými pranostikami.

Jednoho dne měla o úplňku přiletět na Choustník další čarodějnice, která přesně dvě minuty pila z tamní studně. Pokud někdo tento okamžik vychytal, mohl skočit do studny a vykoupat se v ní. Jakmile po dvou minutách vylezl ven, byl zbaven veškerých nemocí. Údajně ale bylo nejprve nutné přeprat šotky či vodní démony, kteří studnu hlídali. A také se vypravovalo, že vodu nepila čarodějnice, ale pták ohnivák. To už ale záleží na každém z nás, která postava je mu milejší.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Choustník (hrad)

Táborsko.webnode.cz: Co se vypráví o čarodějnicích na Táborsku

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články