Kouzelně tajemná Svatojánská noc: Bylinkám dává neobyčejnou sílu, prý z nich lze připravit elixír věčného mládí i lásky

Magie Svatojánské noci: Bylinkám prý dává neobyčejnou sílu, dovedou léčit a vrátit mládí
Zdroj: Wikimedia Commons/Jules Breton, Public domain

Svatojánská noc, která nadejde 23. června, tedy v předvečer svátku svatého Jana, je údajně plná magie. Během ní se doporučuje sbírat bylinky a oddávat se kouzlům lásky. A pokud to nezabere, ještě je ve hře spousta pranostik...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 06. 2023 16:00

Svatojánská noc je evropský lidový svátek, jenž se slaví v předvečer svatého Jana. Navazuje na pohanské oslavy návratu slunce. Během této noci se zapalují ohně, které symbolizují slunce, jenž je nyní na svém vrcholu.

Sběr bylinek o Svatojánské noci

Odjakživa se věřilo, že bylinky sbírané o Svatojánské noci mají prazvláštní moc. Využívaly se na léčbu dobytka a chronických onemocnění u lidí. Nesmělo se však zapomenout na nepsané pravidlo. Aby byly bylinky účinné, muselo se jich nasbírat devět z devíti různých míst (někdy sedm ze sedmi míst).

Mezi bylinkami neměla chybět třezalka. Ta patří do nezbytného základu. Pokud se vydáme do lesa či na pole, neměli bychom zapomenout utrhnout sedmikrásku chudobku, chrpu luční, vlčí mák, jetel luční, mateřídoušku obecnou, devětsil lékařský anebo lípový květ. Pokud se v noci bojíme do lesa, vystačí nám i zahrádka. Tam můžeme nasbírat meduňku lékařskou, tymián obecný, bazalku pravou a šalvěj či libeček lékařský.

Svatojánská noc je plná magie

Kdo touží po věčném mládí, měl by vyzkoušet elixír složený z třezalky, sedmikrásky, mateřídoušky, pelyňku, chrpy, mařinky, heřmánku a kontryhelu. Pro nešťastně zamilované a osamělé lidi je zase určený elixír lásky. Do 900 ml vroucí vody se prý má přidat třezalka, mateřídouška, heřmánek, sedmikráska, kopretina, jahodník, kontryhel, mařinka a routa. Pak už jen stačí popíjet čaj a představovat si, co bychom si přáli.

Zamilované páry se během noci vytrácely do lesů, kde měly hledat bájný zlatý květ kapradiny. Šťastného nálezce prý čeká bohatství, štěstí a navíc by rozuměl řeči zvířat. Spíše to ale vždy skončilo milostnými radovánkami. Milenci se však měli mít na pozoru. O Svatojánské noci také rády vylézaly bludičky a lesní panny. Kdo nebyl upřímný, mohl se se zlou potázat. Šlo skutečně o mýtická lesní stvoření, nebo mezi stromy poletovaly jen světlušky a o zbytek se postarala lidská představivost?

Pranostiky na svatého Jana

  • Na svatého Jana noc není žádná.
  • O Svatojánské noci si dny podávají ruce.
  • Svatojánský déšť kazí seno i obilí.
  • Když na svatého Jana prší, tehdy se prý ořechy nepodaří.
  • Svatý Jan Křtitel zvedá řeky.
  • V noci na svatého Jana se řeže vidlička na hledání vodních pramenů a rudných žil.
  • Je-li v noci na svatého Jana mnoho hvězd, poroste hodně hřibů.
  • Svatý Jan - mléka džbán.
  • Svatý Jan otvírá zimě zase dveře.

Zdroje informací:

Pranostik.cz: sv. Jan

Wikipedia.org: Svatojánská noc

Living.iprima.cz: Svatojánská noc: Nechte se očarovat vůní léta, magií bylin a kouzlem lásky

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články