Tip na výlet: Hrad Trosky je rájem pro geology i záhadology. Nabízí lávové tunely a tajemné podzemí s varovnými vzkazy

Hrad Trosky: Legenda o pojmenování místních věží pobaví, podzemí a lávové tunely jsou plná tajemství
Zdroj: Wikimedia Commons, Olaf1541, CC BY-SA 3.0

Hrad Trosky patří mezi historické památky, které dokáží uspokojit vědce i milovníky tajemna. Nabízí jak velmi zajímavé lávové tunely, tak i podzemí, ze kterého se každému milovníku záhad tají dech.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 08. 2023 16:00

Trosky jsou symbolem Českého ráje. Hrad je ve vlastnictví státu a od roku 2002 je zařazen mezi národní kulturní památky. Vznik Trosek se datuje do čtrnáctého století. Významnou roli sehrály během husitských válek, kdy hrad vlastnili páni z Bergova. Spolu s dalšími hrady v okolí se staly významnou oporou pro katolíky.

Panna a Baba

Hrad Trosky se pyšní dvěma věžemi - Panna a Baba. A k nim se váže pěkná pověst. Jednou musel hradní pán odjet pryč, a tak dočasným správcovstvím pověřil svou ženu Marii a dceru Karolínu. Zpočátku šlo všechno jako po másle, když se však na Troskách objevila knížata a začala ženám lichotit, přemýšlely o tom, že by vládly na hradě i po správcově návratu.

Karolína si však chtěla všechnu moc uzmout jen pro sebe. Věřila, že by se díky ní mohla dobře vdát. Marie zase tvrdila, že je její dcera ve vladaření nezkušená, takže by natropila více škody než užitku. Vše tak skončilo velkou hádkou. Každá z nich si tak zabrala jednu věž a pokřikovala z ní na tu druhou. Okolí Trosek tak začalo pomalu chřadnout, nikdo se o nic nestaral. Původní hradní pán se ani nevrátil zpět, zůstal v cizině. Když jednoho dne veškeré hašteření ustalo, vydal se na hrad jeden chasník. Nikoho tam ale nenašel. Nikdo netušil, kam se obě ženy poděly. A tak začal lid okolí Trosek znovu zvelebovat. Dvě věže pak pojmenovali po nich - Panna a Baba.

Trosky v hledáčku geologů

Než se "podíváme" do tajemného podzemí pod Troskami, zůstaneme ještě chvíli na povrchu, neboť i okolí hradu je velmi zajímavé. Zejména pro geology, kteří se tam sjíždějí z celého světa. Zřícenina se totiž tyčí na čedičových sucích (podobné bychom našli až ve Francii).

Když nechala správa Českého ráje odstranit náletové dřeviny, zjistilo se, že jsou u Trosek takzvané lávové tunely, čili místa, odkud proudila láva na zemský povrch. Pod úpatí věží jsou tak vidět malé otvory - ten největší z nich má v průměru metr. Každopádně stáří čedičové vyvřeliny je odhadováno na 17 milionů let. Rod pánů z Vartenberka si byl moc dobře vědom, na čem staví své sídlo. Trosky pochází ze staroslověnštiny a značí sopečnou trusku.

Tajemné podzemí

Na závěr konečně něco pro milovniky tajemna a záhad. Mezi místními se traduje nejedna pověst, ale začněme u 600 metrů hluboké průrvy pod hradem. Prý je to přímá cesta do pekla. Rozsáhlé podzemí si ale ještě nikdo netroufl celé prozkoumat. Zatím byly objeveny různé slepé chodby s poměrně děsivými nápisy, varujícími před dalším průzkumem, jenž může skončit smrtí.

Některé z nich objevila i skupinka studentů, kteří se v roce 1859 prokopali do úzké chodby, vedoucí do téměř zavalené jeskyně. Za velkým balvanem, na němž byl další varovný vzkaz, se objevilo menší jezírko, odkud služebnictvo patrně čerpalo vodu. Vydá podzemí Trosek někdy své tajemství, nebo nám zůstane navždy skryto?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Trosky (hrad)

Poznatsvět.cz: Tajemné podzemí hradu Trosky: "Dál ne, sic tě čeká smrt," varuje starý nápis

Hradtrosky.eu: Pověst

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články