Tip na výlet: Místo v Beskydech, opředené mnoha pověstmi o čertech nebo ztraceném psovi, to je hora Gírová

Tip na výlet: Místo v Beskydech, opředené mnoha pověstmi o čertech nebo ztraceném psovi, to je hora Gírová
Zdroj: Wikimedia Commons, Darwinek, CC BY-SA 3.0
Německý název Gírové zní Girowa, ale také i Hexenberg. Znamená to snad, že na této hoře rejdily i čarodějnice?Vrchol hory nabízí úžasný výhled.Pro ty, kdo chtějí strávit nějaký čas mimo ruch měst, je k dispozici útulná chata.V roce 2010, konkrétně v květnu, došlo po vytrvalých deštích k sesuvu půdy.+ 2 fotky+ 3 fotky

Přemýšlíte, kam byste se vydali na výlet? Zkuste třeba krásné Beskydy a horu Gírovou. Je to místo spojené s hned několika legendami. Prý si tam kdysi chtěli čerti postavit mlýn. Jeden bača se však postaral o to, aby k tomu nikdy nedošlo. A nechybí ani zbojníci, kteří si tam měli počíhat na bohatého lichváře.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 07. 2023 16:00

Gírová je s nadmořskou výškou 840 metrů nejvyšší horou české části Jablunkovského mezihoří. Z dálky připomíná svým kuželovitým tvarem sopku. Na severním úpatí se nachází několik nepřístupných pseudokrasových jeskyní.

Čertův mlýn

Pod vrcholem Gírové lze spatřit prazvláštní skupinu skal, které se od pradávna přezdívá Čertovy mlýny. Jak tato přezdívka vznikla? To tak jednou měl za místním bačou přijít čert v přestrojení a žádat o povolení ke stavbě mlýna. Bača nebyl hloupý a hned věděl, o co mu jde. Uložil mu tak nesplnitelné podmínky.

Mlýn musí být postaven celý z kamene, a to dřív, než ráno zakokrhá kohout. Pekelník si myslel, že muže převeze a nejprve zabil všechny kohouty v okolí. Až na jednoho, kterého si bača schoval. Samozřejmě, že tak stavbu nedokončil. Ze vzteku tak na jednom balvanu zanechal otisk svého kopyta. K vidění je prý dodnes.

Zajímavý objev

Jak již bylo uvedeno výše, na severním úpatí Gírové má být několik nepřístupných jeskyní. Na ty dle pověsti narazil bača, kterému se ztratil pes. Po třech dnech se objevil na vzdálené hoře Godula. Od té doby začali lidé věřit, že je pod Gírovou jeskynní systém. Pravdou je, že právě u Čertova mlýna můžeme najít jeden vchod do jeskyně, který je však zcela zasypaný.

Pověst o zbojnících

Bylo nebylo, jednou se zbojníci Ondráš a Juráš vydali ke Gírové, kde na její polské straně žil tuze lakomý lichvář. Rozhodli se tak, že ho v noci přepadnou. Všechny poklady, co za svého života nepoctivě získal, mu naložili na záda a donutili ho s tak těžkým nákladem vyjít na Gírovou. Tam musel krumpáčem vykopat obrovskou díru, vysypat do ní cennosti a přiklopit velikým balvanem. Poté mu sťali hlavu a pro výstrahu ostatním ji nechali položenou na kameni.

Lidi však poklad lákal. Navíc existovala šance ho o Květné neděli získat. Dvě dívky z Mostů u Jablunkova se rozhodly, že zkusí poklad najít, aby si trochu přilepšily. Jenomže porušily nepsané pravidlo - při cestě domů nesmí nikdo promluvit ani slovo. Jedna z nich radostí vykřikla a peníze v tu ránu zmizely. Další rok se pokusily poklad získat znovu, to je ale pro změnu začali honit pekelníci. Opět tak porušily pravidlo mlčení. Od té doby lichvářovo jmění nadobro zmizelo. Jen prý jeho hlava dodnes poletuje a straší okolo Čertova mlýna.

Zdroje informací:

Ostrava.rozhlas.cz: Na Gírové v Beskydech prý čert chtěl mlýt lidské duše. Díky chytrému bačovi jeho plán ztroskotal

Gotic.cz: Pověst o zbojnících na Gírové

Beskydy.cz: Gírová ve slezských Beskydech

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články