Tip na výlet: Na zámku v Kosově Hoře se posouval nábytek a zjevoval kostlivec. Mohl za to prý duch karvinského rytíře Václava Vojtěcha

Tip na výlet: Na zámku v Kosově Hoře se posouval nábytek a zjevoval kostlivec. Mohl za to prý duch karvinského rytíře Václava Vojtěcha
Zdroj: Wikimedia Commons, VitVit, CC BY-SA 4.0

Naposledy jsme, alespoň imaginárně, vystoupali na tajemnou beskydskou horu Velká Čantoryje. Dnes zamíříme na opačnou stranu naší země, a to do městečka Kosova Hora, které leží šedesát kilometrů jižně od Prahy v okrese Příbram. Ač je svou rozlohou spíše menší, pojí se s ním hned několik zajímavých pověstí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 07. 2023 16:00

První písemná zmínka o této obci pochází z roku 1290. Původně měla sloužit horníkům, kteří v okolí těžili zlato a stříbro. Poté, co se zásoby drahých kovů vyčerpaly, prodal král Přemysl Otakar II. obec Rožmberkům. Před druhou světovou válkou zde také žila jedna z největších židovských komunit v Česku.

Soudný kámen

Nejprve se podíváme do nedalekého Kolihového lesa. Tam leží obrovský žulový kámen s prohlubněmi, o němž se traduje, že sloužil k různým pohanským rituálům. Kromě toho se u něj konaly soudní procesy. Navíc se k němu měly stahovat i temné bytosti. Ony zvláštní rýhy mají představovat otisky čertova kopyta.

Za druhé světové války se začali o Soudný kámen zajímat nacisté. K čemu došli, není známo. Ale jelikož notný kus balvanu odstřelili, zřejmě si mysleli, že se pod ním něco ukrývá. Ať tak, či onak, měl by rovněž sehrát důležitou roli, až se na nebi objeví čtyři apokalyptičtí jezdci.

Krutý zámecký pán

Když se z Kolihového lesa vydáme přímo do Kosovy Hory, dojdeme k renesančnímu zámku, který kdysi býval tvrzí, kde se vystřídala pěkná řádka šlechtických rodů. Mezi nejkrutější pány měl patřit rytíř Václav Vojtěch Karviňski z Karviné. Za své činy musel pykat, a tak jeho duše neměla dojít po smrti klidu. Bloudil po zámeckých chodbách, nebo se zjevoval v kočáře na lesní cestě.

Nutno ještě dodat, že Václav Vojtěch dával o sobě, i jako duch, patřičně vědět. O půlnoci se začal na zámku posouvat nábytek, na loži, kde rytíř skonal, se objevoval kostlivec a ze stěn se prý ozýval takový rachot, jako by se snad bortily. To vše ukazuje na klasický případ poltergeista, tedy hlučného ducha.

Nebojsa Demuth

Na zámku prý také jednou přespal nebojácný lesník jménem Demuth. Když se ráno probudil, zjistil, že není v pokoji, ale že ho někdo vystěhoval na chodbu. Přitom o ničem nevěděl. Další noc strávil přímo v rytířově komnatě. Tam se měla z vedlejší postele najednou zvednout bílá postava. Jakmile se v rámci pudu sebezáchovy chopil pušky, přízrak zmizel.

Po chvilce se duch vrátil a dlouze na něho zíral. Byl to onen neslavný karvinský tyran? Proč ale lesníkovi nijak neublížil? Bál se ho snad? A bylo Demuthovo vyprávění vůbec pravdivé, nebo se příběhem, nápadně připomínajícím pohádku o Nebojsovi, jen chválil v hospodě před ostatními chlapy?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kosova Hora

Enigmaplus.cz: Tajemství Kosovy Hory

Kuduznudy.cz: Soudný kámen u Kosovy Hory

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články