Lidová magie: Tajemné šeptuchy prý dodnes léčí vesničany v polském pohoří Bieszczady

Tajemné šeptuchy: Kdo jsou tyto polské lidové léčitelky?
Zdroj: Wikimedia Commons/Pudelek, CC BY-SA 4.0
Pohoří Bieszczady se nachází na polsko-ukrajinské hranici.Bieszczady patří mezi poměrně těžko dostupná místa. Ocení je pouze skuteční milovníci hor.Lidé tam žijí ještě "postaru". Jako by se tam zastavil čas.Proto se tam daří různé zvěři.+ 3 fotky+ 4 fotky

Jako by se tam zastavil čas. V létě se na loukách pasou krávy. Dívky stojí po lýtka v chladivé horské řece a máchají v ní prádlo. Vypadá to jako idylka z nějakého starého obrazu. Opak je však pravdou. Tohle je život v polských Bieszczadech, obtížně přístupném pásmu hor na polsko-ukrajinských hranicích, kde ještě stále praktikují nejeden pohanský rituál.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 04. 2023 11:00

Život na takovém místě má i své plusy. Lidé si tam nejsou cizí. Než aby do kopců tahali domácí spotřebiče, raději si vyrobí vlastní mýdlo a vyperou venku, kde si mohou popovídat se sousedy. A když někoho trápí nějaký neduh? Od toho tam jsou záhadné "šeptuchy".

Záhadné šeptuchy

Slovem "szeptuchy" (šeptuchy) se označují lidové léčitelky, které se nejčastěji hlásily k pravoslavnému vyznání. Své schopnosti prý získaly od Boha, avšak velkými pomocníky jsou také andělé. Nalezli bychom takovou ženu i dnes? Ne všude, ale v některých vesnicích ano.

Třeba jedna stará žena, které bude brzy sto let, se ve své chalupě ráda hřeje u kamen. V ústech už nemá ani jeden zub, přesto má stále dobrou náladu a oči plné života. Ze stropu jí visí různé bylinky. Jejích účinky i dávkování si pamatuje nazpaměť. Musí. Kdyby se spletla, účinek by mohl být opačný...

Pohanské rituály v Bieszczadech

Ač jsou šeptuchy oddané pravoslavné církvi, nevyhýbají se ani pohanským rituálům svých předků. Znalosti z oblasti bylinek výše uvedené ženě předala její babička. Ta přesně věděla, co lze sbírat od jara do podzimu na loukách a v lesích. Znala také příběhy a pověsti, které se s jednotlivými rostlinami pojily. Když sušené listy a stonky drtila nad velkým hrncem s vroucí vodou, vždy si tiše pronesla nějaké zaklínadlo, kterému rozuměla jen ona sama.

Dům začala vyplňovat bílá pára, že skoro nebylo vidět. Rodina ale nemohla otevřít okno a vyvětrat. Babička to zakázala, při rituálu s bylinkami nesměla z domu odejít vůně ani "duch". Své vnučce nezanechala žádné zápisky, sama neuměla psát. A nikomu jinému nedůvěřovala natolik, aby mu své tajemství prozradila. Při předávání znalostí muselo stačit ústní podání. Tyto vědomosti se předávají dodnes. Třeba jak vyléčit bradavice, jak v noci utišit plačící dítě, či jak se vypořádat s hadím uštknutím.

Kachní mýdlo

Na praní i umývání používají lidé žijící v Bieszczadech takzvané kachní mýdlo. Není to nic jiného než břidlice obsahující křemen, kalcit, dolomit, či pyrit. Má velmi dobré abrazivní vlastnosti. Citlivějším jedincům ale vadí, že mýdlo je cítit po bahně a dehtu. Nehodí se tak pro každodenní péči.

Odkud ale pochází onen neobvyklý název? Zřejmě odkazuje na kachní klidnou povahu. U praní nikdo nikdy nespěchal. Moderní doba a s ní spojený shon se do těchto končin nikdy nedostala. Ženy se této činnosti klidně věnovaly, a stále ještě věnují, celý den.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Bieszczady

Ciekawostkihistoryczne.pl: Ludowa magia v Bieszczadach

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články