Výročí Karlova mostu: Základní kámen musel být položen přesně v půl šesté, v roce 1890 přišel o tři pilíře a vejce v něm nejsou

Výročí Karlova mostu: Základní kámen musel být položen přesně v půl šesté, v roce 1890 přišel o tři pilíře a vejce v něm nejsou
Zdroj: Wikimedia Commons, unknown author, Public domain
S Karlovým mostem se nepojí jen přírodní katastrofy, ale také postava světce Jana Nepomuckého, který měl být z mostu svržen dolů.Místo této události označuje arcibiskupský kříž.Povodeň z roku 1872 zničila protiledové zábrany Karlova mostu a do otvorů mezi oblouky nacpala rozbité vory a lodice. Tím vlastně vytvořila špunt, který způsobil stržení několika domů. Velká voda znovu udeřila v roce 1890. Došlo ke zborcení třech mostních oblouků.+ 3 fotky+ 4 fotky

Karel IV. si měl při pokládání základního kamene mostu dát zvláštní pozor. Prý věřil na magii čísel. Počkal si tak na správné datum a čas, jenž měly stavbě přinést do budoucna štěstí. Co je na tom pravdy? A jak to bylo s pověstnými vajíčky v maltě?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 07. 2023 11:00

Příprava stavby mostu, který nahradil Juditin, zabrala dlouhých patnáct let. Plány měl připravit Matyáš z Arrasu, jemuž se stal předlohou Avignonský most. Dlouhou dobu byl za stavitele považován Petr Parléř. V roce 2007 se ukázala hypotéza, že to mohl být kameník Oto zvaný Otlin.

Stavbě Karlova mostu předcházela magie čísel

Bylo 9. července 1357 a ještě neodbilo ani pět hodin ráno. Karel IV. je ale již čilý jako rybička. Dokonce se již oblékl do slavnostního šatu. Po chvíli se vydává k řece Vltavě na staroměstském břehu, kde již na něho čekala skupinka lidí. Po vladařově boku stál arcibiskup a budoucí stavitel mostu. Všichni čekali na to, co jejich král udělá.

Karel IV. čeká na správný čas, který mu určily horoskopy. Ten nastane přesně v 5:31. Okamžitě bere do ruky kladívko a poklepe jím na základní kámen mostu. Astrologie byla Karlovou nedílnou součástí života. Řídil se jí jak v osobních záležitostech, tak i veřejném životě. Ale jak dospěl k tomuto datu a času?

Vita Nuova

Inspirací pro vhodný čas k položení základního kamene mostu se stalo dílo Danta Alighieriho Vita Nuova (Nový život), které patřilo k jeho rané tvorbě. Je to text, který je složen z veršů a prozaických textů. Je v něm popsána i číselná pyramida, na jejímž základě Karel IV. vybral to nejlepší datum, tedy 1357, 9. července, 5 hodin a 31 minut.

Když se na tato čísla podíváme pozorněji, zjistíme, že jsou pouze lichá: 1-3-5-7-9-7-5-3-1. Obsažená devítka představuje dokonalost a nový začátek. Součet čísel je 41. A 4+1 je 5. Pětka patří Jupiterovi, vládci všech bohů. Jak vidno, vladař se řádně připravil a neponechal nic náhodě.

Karlův most: Jak to bylo s vajíčky?

Jelikož je článek věnován bizarnějším okolnostem okolo položení základního kamene mostu, pojďme se ještě podívat, jak to bylo s těmi vajíčky. Na stránkách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze se objevila tisková zpráva popírající možnost, že byla do malty použita právě vajíčka.

Několikaletý výzkum vědeckých pracovníků, jenž byl proveden na skutečně původní maltě použité při výstavbě Karlova mostu, prokázal, že se použila tzv. římská malta. Její receptura byla považována za dávno ztracenou, je tak překvapující, že se k ní ve středověku dostali. Tento typ malty má dobrou tuhost a nízkou objemovou hmotnost. Kdyby v ní byla vajíčka, rozhodně by nebyla tak pevná.

Proč ale potom analýza prokázala přítomnost skořápek? Naprosto prozaicky. S největší pravděpodobností tam skončily poté, co je do malty odhodil dělník, který si zrovna loupal vajíčko uvařené natvrdo. Rozhodně to ale nebyla jedna z hlavních ingrediencí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Karlův most

Vscht.cz: Karlův most stavěli bez vajec

Epochaplus.cz: Karel IV. založil most pod vlivem magií čísel

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články