Tragický osud geniálního matematika: Paranoidní Kurt Gödel odmítal jíst, vážil 29 kilo

Tragický osud geniálního matematika: Paranoidní Kurt Gödel odmítal jíst, vážil 29 kilo
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Kurt Gödel patřil mezi největší mozky 20. století. To ale bylo i jeho prokletím. Neunesl tlak a očekávání okolí a v kombinaci s děsivými zážitky z nástupu nacismu se u něj časem vyvinul strach z možného otrávení.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 05. 12. 2021 15:00

Kurt Gödel se narodil 28. dubna 1906 v Brně a je považován za jednoho z nejvýznamnějších logiků a matematiků všech dob. Už od útlého dětství byl mimořádně chytrý, rodina mu dala přezdívku Pan proč, neboť všechny kolem sebe zasypával spoustou otázek. Přednášel na Vídeňské univerzitě a Princetonské univerzitě a okolí od něj neustále očekávalo nové a ohromující nápady. Kvůli tomu se v roce 1936 zhroutil a z USA odešel na léčení do Rakouska.

Kamarád Alberta Einsteina

Kurt Gödel získal doktorát na Vídeňské univerzitě poměrně mladý, bylo mu pouhých 23 let. Jeho životním osudem se tedy jevilo zůstat v akademickém prostředí. Jenže ve Vídni Gödel také potkal Adele Numbursky, o šest let starší a rozvedenou tanečnici. A zamiloval se do ní. Jeho rodiče se proti vztahu postavili, což mladíka, který si byl obzvlášť blízký s matkou, mimořádně rozčílilo.

Ale nedal se odradit, v roce 1938 si Adele vzal a zůstali spolu po zbytek jeho života. Jen museli utéct do USA, neboť nacisti tehdy obsadili Rakousko. Gödelovi se usadili v Princetonu, kde Kurt začal přednášet a spřátelil se se slavným německým teoretikem Albertem Einsteinem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Quantum Physics (@quantumphysics.mza)

Oba byli imigranti a na svých každodenních procházkách si povídali v rodné němčině. Einstein pak v roce 1947 doprovázel Gödela před soud, kde mu mělo být uděleno americké občanství. To málem nedopadlo dobře, neboť Gödel se jal předsedajícímu soudci vysvětlovat mezery v ústavě, ale jeho přátelé jej prozíravě umlčeli.

Paranoidní Kurt Gödel

Přestože byli Einstein a Gödel výrazné protiklady, ten první byl společenský a zábavný chlapík, zatímco Kurt byl vážný, osamělý a pesimistický, podle vzpomínek jejich kolegů mezi nimi vzniklo silné pouto. Gödel bohužel neunesl tíhu svého génia a stal se paranoidním, věřil na duchy a bál se, že bude otráven. Jeho strava pak sestávala z másla, dětské výživy a projímadel.

Když Albert Einstein v roce 1955 zemřel, Gödel se stáhl ještě hlouběji do sebe. Pokud s ním lidé chtěli mluvit, museli nejprve zavolat, přestože byli ve stejné budově. Když se nechtěl s nikým potkat, naplánoval si místo setkání, ale pak nedorazil. Tolik se bál nemocí, že nosil lyžařské masky, které mu zakrývaly nos. Jedl jen to, co mu připravila a ochutnala jeho věrná manželka Adele. A to byl Kurtův konec. V roce 1977 skončila Adele na půl roku v nemocnici, a on úplně přestal jíst. Stala se z něj chodící kostra. Nepomohla ani hospitalizace, po dvou týdnech strávených v Princetonské nemocnici zemřel. Na jeho úmrtním listu stojí, že podlehl „podvýživě a nezdravosti způsobené poruchou osobnosti“. Kurt Gödel zemřel 14. ledna 1978 ve věku 71 let. Vážil pouhých 29 kilogramů.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kurt Gödel

Thevintagenews.com: Kurt Gödel – The Brilliant, Paranoid Mathematician who Refused to Eat

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články