Tragický život Abrahama Lincolna: Jeho manželku Mary prý navštěvovali mrtví synové

Tragický život Abrahama Lincolna: Jeho manželku Mary prý navštěvovali mrtví synové
Zdroj: Wikimedia Commons/Alexander Gardner - Library of Congress, Public domain
Abraham Lincoln byl šestnáctým americkým prezidentem. Mezi lidmi se těšil velké oblíbě.Politické úspěchy Abrahama Lincolna však střídaly rodinné tragédie.Lincolnově manželce Mary se narodili čtyři synové.Vysokého věku se dožil jen prvorozený Robert, což Mary málem připravilo o rozum.+ 6 fotek+ 7 fotek

Život Abrahama Lincolna, jednoho z nejslavnějších amerických prezidentů, se nesl ve znamení tragédie. Vše odstartovala smrt teprve tříletého Edwarda. Ten však nebyl jediným dítětem, o které Abraham se svou manželkou Mary přišel. Jako by se v jejich domě usídlilo neštěstí a nechtělo za žádnou cenu odejít.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 02. 2022 11:00

Abraham Lincoln se narodil 12. února 1809 v Kentucky. Svůj úřad zastával mezi roky 1861 až 1865. V současnosti je považován za zachránce jednoty amerického národa a demokracie. Svou službu bral jako poslání a důrazně odmítal kult osobnosti. Neustále ho však trápily pochybnosti, zda jsou jeho rozhodnutí správná. To vyplývalo z faktu, že ke své funkci přistupoval jako normální a chytrý člověk.

Synové Abrahama Lincolna

Druhý syn Abrahama a Mary Lincolnových se narodil 10. března 1846 v illinoiském Springfieldu. Pojmenován byl po prezidentově příteli Edwardu Dickinsonovi Bakerovi. Historici mají o jeho životě velmi málo informací a ty navíc získali jen z dopisů, které si vyměňovali Abraham a Mary. On totiž žil ve Washingtonu, ona zase pendlovala mezi hlavním městem, Kentucky a Springfieldem.

Lincoln kladl své ženě na srdce, aby o něm se syny mluvila. Bál se, že kvůli jeho nepřítomnosti na něj časem zapomenou. Mary se ho naopak snažila vždy uklidnit nějakou veselou historkou, která se jim doma stala. V květnu roku 1848 kupříkladu napsala, že se k nim zatoulalo malé kotě. Edward se jej ihned ujal. „Sám tomu rozkošnému stvoření přinesl vodu a potravu. Ukázal svou něžnou povahu. Neboj se, drahý. Když zmíním před Eddiem tvoje jméno, rozjasní se mu oči,” dodala na konec dopisu. O rok později se však nad rodinou Lincolnových začala stahovat temná mračna.

Dvaapadesát dní mezi životem a smrtí

Přesně 52 dní trápily Edwarda vysoké horečky, kašel a nechutenství. Mary se ho snažila vyléčit balzámem, kterým mu potírala hruď, avšak marně. Zemřel 1. února 1850, pravděpodobně na tuberkulózu. Pro oba rodiče to byla velká rána. Mary zcela přemohl žal. Rvala si vlasy a odmítala jíst. Abraham ji musel doslova nutit k tomu, aby pozřela alespoň malé sousto.

Nad ztrátou tak mladého života netruchlila jen rodina Lincolnových, ale celý Springfield. Kromě bohoslužby vyšla také v novinách Illinois Daily Journal báseň, kterou se anonymní autor rozloučil s Edwardem.

Jedna tragédie nestačila...

Jako další zemřel na tyfus třetí syn Willie, bylo mu 11 let. Mary tehdy téměř zešílela. „Willie ke mně každou noc přichází a stojí u nohou mé postele. Na tváři má svůj sladký úsměv. Někdy jej doprovází i Edward,” napsala tehdy prezidentova žena své nevlastní sestře tajemný zážitek.

Bohužel, po smrti dvou synů přišla i o manžela. V dubnu roku 1865 jej střelil do hlavy atentátník John Wilkes Booth. O necelých deset let později se odebral na onen svět i čtvrtý syn Tad. Také u něj řádila tuberkulóza. Vysokého věku se dožil jen prvorozený Robert, ze kterého se stal americký velvyslanec v Británii.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Abraham Lincoln 

Allthatsinteresting.com: The Tragic Life Of Edward Baker Lincoln, Abraham Lincoln’s Son Who Died When He Was Only Three 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články