Tragický život Davida Reimera: Kvůli zpackané obřízce jej lékaři i rodiče nutili žít jako dívku

Tragický život Davida Reimera: Kvůli zpackané obřízce jej lékaři i rodiče nutili žít jako dívku
Zdroj: Wikimedia Commons/Jacksonpuckett1, CC BY-SA 4.0

Měla to být standardní operace, která skončila katastrofou. Davidu Reimerovi odstranění předkožky nenávratně poškodilo penis. Co s tím? Lékaře nenapadlo nic jiného, než hocha násilím převychovat na dívku. A jeho rodiče s tím souhlasili.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 09. 2021 11:00

“Nejsnazším” řešením celé lapálie byla operace pohlaví. A tak se z Brucea (Reimer si až v pozdějším věku změnil jméno na David) stala Brenda. Tím se ale spustila lavina problémů, která skončila tragicky.

Jak z chlapce vychovat dívku

Zprvu se zdálo, že David svou novou vnucenou genderovou identitu přijal dobře. Lékaři tak začali prohlašovat, že pohlaví není záležitostí povahy, ale naučeného chování. Ve skutečnosti však chlapec se svým novým já bojoval. Jakmile se v pubertě dozvěděl pravdu, vydal se na strastiplnou cestu ke své původní osobnosti.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený History Uncovered (@realhistoryuncovered)

Jak to vlastně všechno začalo? David i jeho bratr Brian zhruba od osmi měsíců věku pociťovali problémy s močením. Následně jim byla diagnostikována fimóza, což je stav, kdy nelze přes žalud přetáhnout předkožku. Rodiče chlapců Janet a Ron se proto rozhodli pro obřízku. Jako první šel “pod kudlu” David. Chirurg však místo skalpelu použil metodu zvanou kauterizace, tedy zocelování ran pálením a destrukce tkáně pomocí nízkých teplot. Spálil ovšem jeho penis natolik, že nešel vrátit do původního stavu. Paradoxní je, že Brianovi fimóza po několika letech povolila sama. Operace zřejmě nebyla vůbec nutná.

Změna pohlaví

Rodiče zoufale hledali nějaké uspokojivé řešení. Jednoho dne uviděli v televizi rozhovor s psychologem Johnem Moneym, který byl považován za předního odborníka na sexualitu ve Spojených státech. Janet tedy neváhala a napsala mu dopis. Po několika týdnech přišla odpověď s pozvánkou do nemocnice v Baltimore. Tam jim navrhl, aby byl David vykastrován a jeho penis přetvořen ve vagínu. Money totiž věřil, že do dvou let života jsou všechny děti genderově neutrální.

Kromě změny pohlaví dostal chlapec také doplňky s estrogenem, které měly dopomoci k “zženštění” jeho těla. Rodina se pak každý rok vracela na prohlídky a Money sledoval další vývoj obou sourozenců. Brenda (David) byla, dle jeho slov, mnohem hezčí než její bratr. Povahově se stala tvrdohlavější. V devíti letech již dávala přednost šatům, stužkám do vlasů a různým ozdobám. Bylo tomu ale skutečně tak?

Šílená léčba

David byl v roce 2000 hostem talkshow Oprah a prozradil, že ve skutečnosti toužil po klučičí zábavě. Návštěvy u psychologa byly pro něj navíc silně traumatizující. Měl mu totiž ukazovat fotky nahých dospělých, aby údajně posílil jeho identitu. Rovněž ho nutil k tomu, aby se svým bratrem zkoušel různé erotické polohy, včetně prozkoumávání genitálií. Mělo jít o jakousi “zkušební hru.” Matka obou bratrů nebyla slepá a věděla moc dobře, že její dítě trpí. Snažila se jej ale přesvědčit o tom, že jde o přechodnou fázi. Ani ona to však dlouho nevydržela. Pokusila se o sebevraždu. Otec zase propadl alkoholu.

David Reimer opět mužem

V dospělosti podstoupil David několik operací k navrácení původního pohlaví, včetně odstranění prsou, která mu narostla kvůli užívání estrogenu. Začal také brát doplňky obohacené o testosteron. Byl na tom ovšem velmi špatně psychicky. Do dvaceti let si chtěl dvakrát vzít život. Přesto našel lásku. S jistou Jane strávil dlouhých čtrnáct let. Stal se také nevlastním otcem jejích tří dětí. Učil je rybařit a kempovat, vedl klasický rodinný život.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Hyaena Gallery (@hyaenagallery)

V květnu 2004 ale David neunesl smrt svého bratra, který se předávkoval. Tentokrát sebevraždu dotáhl do úplného konce. Dožil se osmatřiceti let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: David Reimer

Allthatsinteresting.com: The Tragedy Of David Reimer, The Boy Forced To Live As A Girl For A Doctor’s Experiment

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články