Úžasný příběh slepého Johna Metcalfa: Miloval ženy, hazard a stal se dálničním magnátem

Úžasný příběh slepého Johna Metcalfa: Miloval ženy, hazard a stal se dálničním magnátem
Zdroj: Wikimedia Commons/Wellcome Images, CC BY 4.0

Kdyby vám někdo řekl, že kdysi žil jeden slepec, jenž vstoupil do armády, jezdil na koni, řídil dostavník a postavil několik set kilometrů dálnic, asi byste si poklepali na čelo. A přesto takový člověk žil. Byl jím inženýr John Metcalf, kterému se přezdívalo slepý Jack.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 11. 2021 11:00

John Metcalf se narodil v roce 1717 v britském Knaresborough jako syn chudého chovatele koní. O zrak přišel v šesti letech kvůli neštovicím. Toto postižení mu ale nijak nezabránilo v tom, aby v dospělosti dosáhl mnoha osobních a pracovních úspěchů.

Talentovaný pan Metcalf

Poprvé dal o sobě slepý Jack vědět v dětství, kdy se naučil hrát na housle. Šlo mu to tak dobře, že už jako puberťák začal vystupovat v tavernách a hotelech. Housle ale nebyly jediná věc, které se věnoval. Rád také hrál karty, plaval a potápěl se. Ztráta zraku mu taktéž nezabránila v jízdě na koni a účasti na loveckých výpravách. Díky lovu poznal do detailu své okolí, což mu přihrálo další “kšeft”. Stal se z něj průvodce.

Jeho charakter a dovednosti imponovaly spoustě žen. Důležitou roli hrál také jeho vzhled. Poprvé se zamiloval v jednadvaceti letech do Dorothy Benson, kterou potkal na představení v The Granby v Harrowgate. Jejich vztah však neměl dlouhého trvání. Dorothy neskousla, že má její milý poměr s další ženou, jenž navíc čeká jeho dítě. Děsila ji také představa, že by si tuto ženu mohl vzít. Přesvědčila jej proto, aby se všeho vzdal a odjel pryč. Slepý Jack se na čas usadil v Londýně, kde se opět živil hraním na housle a navazoval zajímavé kontakty. Zanedlouho se ale dostavil stesk po rodném městě, a tak se vydal na zpáteční cestu... pěšky.

Jako z červené knihovny

Ihned po návratu se John dozvěděl o Dorothině plánované svatbě s místním ševcem. Vše bylo již domluveno a na spadnutí. To nemohl dopustit. Poprvé se jí vzdal, podruhé již ne. Podařilo se mu ji přemluvit k útěku a než se kdokoli z obou rodin nadál, byli svoji. Manželství bylo úspěšné, narodily se jim čtyři dcery. Jen John nemohl zprvu přijít na to, čemu by se měl věnovat. Nakonec využil svých kontaktů a vstoupil do armády. Stal se z něj asistent seržanta v jednotce generála Wadea. Bojovat samozřejmě nemohl, hrál ale vojákům na housle, podporoval jejich morálku a nosil jim bajonety.

Na vojně se nenaučil jenom disciplíně, ale získal také jeden nešvar. Zamiloval se do hazardu. Zvláště ho bavily různé sázky. Jednou se se svým přítelem plukovníkem Liddellem vsadil, že se z Londýna do Harrowgate dostane dříve pěšky než on s kočárem. A vyhrál. Plukovníka na cestě dlouhé 333 kilometrů zdržel špatný stav silnice.

Slepý stavitel silnic

Na počátku padesátých let 18. století začal vozit lidi v dostavníku na trase Knaresborough – York. A právě tehdy si i on všiml velmi špatného stavu silnic. Slepý Jack toho samozřejmě využil a založil společnost na rozvoj infrastruktury. Ty si totiž, dle zákona, mohly za následnou údržbu komunikace účtovat poplatky. Toto odvětví bylo málo rozvinuté, takže jeho postupy se jevily jako velmi inovativní. Silnice stavěl ze tří vrstev. Nejprve položil velké kameny, na to umístil směs materiálů, kterou zasypal štěrkem.

Projektování se věnoval dlouhých dvacet sedm let. Za tuto dobu stihl postavit až 290 kilometrů silnic, a to bez jakéhokoli odborného vzdělání. Do důchodu odešel až v pětasedmdesáti letech. Pak se o něj starala jedna z dcer. Slepý Jack zemřel 26. dubna 1810 ve věku 92 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: John Metcalf 

Ciekawostkihistoryczne.pl: John Metcalf, czyli Niewidomy Jack – niesamowita historia brytyjskiego inżyniera 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články