Vědci vytvořili žebříček bolesti bodnutí hmyzem: Od včely je to jako kousnutí milence, vosy papírové připomínají lávu

Vědci vytvořili žebříček bolesti bodnutí hmyzem: Od včely je to jako kousnutí milence, vosy papírové připomínají lávu
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Do úrovně bolesti číslo jedna patří vosa Mischocyttarus flavitarsis, která se vyskytuje v Severní Americe.Málo nebezpečné jsou také různé druhy včel. Bodnutí ploskočelky je prý téměř bezbolestné. Vosy útočné spadají již do druhé úrovně bolesti. + 6 fotek+ 7 fotek

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak moc bolestivá jsou bodnutí od jednotlivých druhů hmyzu? Tutéž otázku si kladl i Justin O. Schmidt, jenž je hlavním iniciátorem takzvaného Schmidtova indexu bolesti. Před jakými zástupci hmyzí říše bychom se měli raději dát na útěk?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 05. 2021 14:00

Princip indexu, chcete-li žebříčku bolesti, je zcela jednoduchý. Ke každému druhu hmyzu je přiděleno číslo od 0 po 4. Úroveň 0 značí, že je bodnutí zcela bezbolestné, mezi 1 a 2 se řadí kupříkladu žihadla včel. Označení 3 a 4 jsou ale již na pováženou. Řadí se mezi ně agresivní mravenci a vosy řádu Synoeca.

Úroveň bolesti 1

Do této kategorie patří mravenec jižní, vosa Mischocyttarus flavitarsis, a různé druhy včel. Včelí jed obsahuje toxin melitin, který narušuje biologické membrány, uvolňuje histamin a serotonin, rozkládá krev a způsobuje zánět. Schmidt, který úroveň bolesti testoval sám na sobě, hodnotí včelí bodnutí jako „téměř příjemné, jako by vás milenka, nebo milenec kousli do ušního lalůčku. Ploskočelka, jenž je o něco menší než dělnice včely medonosné, způsobí prý zcela nepatrnou bolest, která ihned pomine.

Úroveň bolesti 2

Kdyby vás bodl hmyz zařazený v druhé úrovni, cítili byste bolest po dobu pěti až deseti minut. A čím se tentokrát nechal Schmidt pobodat? Vosami, medonosnými včelami z Asie, mravenci rodu Odontomachus, kteří se vyznačují nápadně velkými kusadly a sršni Dolichovespula maculata. Těm se, poněkud komicky, přezdívá sršni s plešatou hlavou. Nejrozšířenější jsou v Severní Americe a Kanadě. „Představte si, že vás někdo spálí rozžhavenou špičkou cigarety. Takto na mne působilo jejich bodnutí, uvedl profesor.

Úroveň bolesti 3

I v třetí úrovni bychom nalezli vosy, kupříkladu takzvanou Red paper wasp, jenž se vyskytuje zejména v Texasu a na Floridě. Nechybí však ani vosy z čeledi kodulkovitých. Především samičky jsou velmi podobné mravencům, proto je tento druh v angličtině pojmenován jako ant (mravenec). Pozadu nejsou ale ani ti skuteční mravenci. Rod Myrmecia je vybaven štíhlými kusadly a jedovatým žihadlem. „Zdálo se mi, jako by mi někdo vrtal do zarostlého nehtu,” zhodnotil Schmidt bolest po bodnutí těmito druhy hmyzu, která může trvat až třicet minut.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený OMSI (@omsi)

Úroveň bolesti 4

V poslední kategorii jsou ti nejhorší z nejhorších. Mravenci Paraponera clavata se dlouhou dobu mohli těšit z prvenství v této tabulce.Intenzivní, čistá bolest. Jako bych chodil po žhavém uhlí a v patách měl navíc zaražené hřebíky,popsal svou zkušenost Schmidt. Časem k nim přibyly i vosy z čeledi hrabalkovitých. Ty jsou ale úplné nic v porovnání se svými kolegyněmi, které jsou označovány jako papírové vosy.Mučení. Nic jiného mne nenapadá. Jako by mne hodili do lávy. Proč jsem vůbec s tímhle indexem začínal?” bědoval Schmidt.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Schmidt Sting Pain Index

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články