Vím o tobě vše: V americkém městečku Circleville terorizoval občany "dopisní fantom". Nutil je prozradit svá největší tajemství

Vím o tobě vše: V americkém městečku Circleville terorizoval občany "dopisní fantom". Nutil je prozradit svá největší tajemství
Zdroj: Wikimedia Commons, Analogue Kid, CC BY-SA 3.0

Koncem sedmdesátých let se obyvatelům města Circleville ve státě Ohio dostaly do rukou podivné dopisy. Anonymní pisatel v nich vyhrožoval, že prozradí všechna jejich temná tajemství.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 07. 2023 11:00

"Sleduji váš dům," četla v roce 1977 žena jménem Mary Gillispie poté, co otevřela dopis od neznámého odesílatele. "Vím, že máš děti. Drž se dál od Massieho." Jak mohl dotyčný vědět, že má poměr se superintendantem Gordonem Massiem? Tato řidička autobusu ale nebyla jediná, kdo obdržel výhrůžný dopis. Přišly také místním úředníkům.

Dopisy určené Ronu Gillispiemu

Nedlouho poté, co Mary obdržela dopis odhalující její nevěru, začala chodit pošta i jejímu manželovi Ronovi. "Pane Gillispie, vaše žena se schází s Gordonem Massiem. Měl byste je chytit a zabít. Nezaslouží si žít," stálo v jednom psaní.

Městečko Circleville rozhodně nevypadalo na to, že se tam sousedé navzájem terorizují, přesto se dopisy nějakým způsobem dotýkaly více než 12 000 obyvatel. Útoky na Mary však byly rozhodně nejosobitějšího rázu. Pisatel kupříkladu Ronovi vytýkal, že v oné delikátní věci nepodnikl žádné kroky. Pokud veřejně neoznámí, že má jeho žena nemanželský poměr, bude tato informace zveřejněna v televizi, na plakátech i billboardech, dokud sám nepřizná pravdu.

Pak jednoho srpnového večera roku 1977 zazvonil u Gillispieových telefon. Zvedl ho Ron. Po chvilce vyrazil ke svému autu a v ruce držel revolver. Své dceři řekl, že se chystá konfrontovat pisatele dopisů. Po chvilce však auto sjelo z cesty a narazilo do stromu. Byl na místě mrtvý. Koroner označil Ronovu smrt za nehodu. Jeho švagr Paul Freshour byl však přesvědčen, že jde o vraždu. Setkal se Ron s pisatelem dopisů již předtím? Policie zjistila, že se z jeho zbraně již střílelo. Důvod ale již nikdo nezjistil.

Záhadný pisatel nepřestává útočit

Ronova smrt rozhodně neukončila éru vyděračských dopisů. I nadále byli hlavním terčem, nyní již vdova, Mary a její milenec Gordon. V roce 1983 dokonce, když ráno autobusem odvážela děti do školy, uviděla na nedalekém plotě nápis zaměřený na její dospívající dceru. Když se ho pokusila strhnout, všimla si, že je připevněný k jakési krabici. Po otevření zjistila, že je v ní nabitá zbraň.

Konečně pořádná stopa. Sériové číslo zbraně odhalilo, že patří Paulu Freshourovi, muži, který si vzal za ženu Ronovu sestru. Jeho manželka Karen Sue konečně "kápla božskou". Dopisy skutečně psal Paul, našla je po celém domě. Ten vše zapíral a tvrdil, že mu zbraň někdo ukradl. Detektorem lži ale neprošel.

Ani jeho zatčení nezastavilo dopisy

Policie Freshoura zatkla v roce 1984. Během procesu vypovídal znalec, který potvrdil, že dopisy skutečně napsal on. Porota ho tak usvědčila z pokusu o vraždu. Obyvatelé Circleville si konečně oddechli - bude klid. Jenže nebyl. Dopisy zase začaly chodit, a jeden z nich dokonce dostal sám pachatel.

Pozornost se upřela na jeho manželku Karen. Neměla s tím něco společného? Nic se však nedalo prokázat. Tajemný dopis dostal i štáb pořadu Unsolved Mysteries, který přijel v prosinci 1993 do městečka natáčet. Prý pokud s tím neustanou, zaplatí. Následující rok byl Freshour propuštěn na svobodu a dopisy přestaly, jako mávnutím kouzelného proutku, zaplavovat většinu poštovních schránek. Kdo je psal? Freshour přísahal na smrtelné posteli, že je nepsal. Znalec u soudu tvrdil, že ano... Spletli se? Je dopisní fantom stále na svobodě? Vzhledem k tomu, že je případ uzavřen, zřejmě vyvázne bez trestu.

Zdroje informací:

Cbsnews.com: The Circleville letters - You've got hate mail

Allthatsinteresting.com: Inside The Eerie Mystery Of The Circleville Letters That Terrorized An Ohio Town For Nearly 20 Years

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články