Ema (30): Vydělávám víc než manžel. Ještě jsem mu to neřekla, abych neranila jeho ego

Ema (30): Vydělávám víc než manžel. Ještě jsem mu to neřekla, abych neranila jeho ego
Zdroj: Freepik

Otázka financí je ve vztahu často ošemetná. U nás je zažité, že muž musí vydělávat víc peněz než žena. Ne vždy to ale je pravda. Ema v práci povýšila a začala vydělávat víc než její manžel. Bojí se mu to říct, aby se necítil méněcenně.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 27. 01. 2023 10:00

S Kubou (32) jsme vždy měli podobně velkou výplatu, i když jsme každý dělali v jiném oboru. Můj muž pracuje jako inženýr ve velké firmě, já jsem nedávno přesedlala na HR oddělení.

Máme společný účet

Nikdy jsme se o penězích moc nebavili. Máme jeden společný účet, kam každý měsíc posíláme část výplaty. Z tohoto účtu nakupujeme všechny věci do domácnosti, platíme nájem i jídlo. A když něco zbude, zajdeme někam na výlet. Je samozřejmostí, že část výplaty zůstává i nám, z toho si platíme osobní věci, dárky a zábavu.

Perfektně nám to tak vyhovuje. Díky tomu jsou vyřešeny všechny problémy, které by mohly nastat ohledně financí. Jak vím z našich předešlých rozhovorů, peníze jsou něco, o čem se Kuba velmi nerad baví. „Když jsem byl malý, měli jsme jich málo a mamka škudlila každou korunu, proto o nich nerad mluvím,“ řekl mi.

Povýšili mě v práci

A já jsem Kubovo přání respektovala. Z jeho výchovy je patrné, že je zastáncem tradiční role muže. Už několikrát mi řekl, že až jednou budeme mít děti, klidně můžu zůstat v domácnosti. „Myslím, že nás dokážu finančně zabezpečit,“ nabídl mi. Nevymlouvám mu to, ale zatím jsme jenom my dva.

Před pár měsíci mě v práci povýšili. Byla jsem z toho moc nadšená, ale zároveň mě napadlo, jak Kuba vezme to, že najednou vydělávám o dost víc než on. Co když to vezme špatně? Neraním jeho ego, když budu mít víc? V hlavě se mi honila spousta otázek, ale jasná byla jenom jedna věc - zatím mu to neřeknu.

Svůj příjem tajím před manželem

Bojím se, že by kvůli tomu zbytečně vyšiloval. A to já prostě nechci. Jsou to přece jenom peníze, naše společné peníze. Takže jsem tajně zvýšila sumu, kterou posílám na společný účet. A kdyby to náhodou zjistil, řeknu mu pravdu. Do té doby o mé větší výplatě vědět nemusí. Aspoň mu to nebude přidělávat starosti.

Doufám, že až to jednou zjistí, nebude mi mít za zlé, že jsem mu to tajila. A hlavně doufám, že se moc nenaštve. Protože kromě zvýšení platu mě moje práce začala daleko víc bavit, takže odchod na rodičovskou neplánuji. Mám nápad, že bych Kubu poprosila, aby na rodičovské zůstal on. Těžko ale říct, jak by to vzal.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články