Bohumila (63): Syn se snachou brečeli, že nemají peníze. Padesát tisíc od nás promrhali, ještě teď vidím rudě

Bohumila (63): Syn se snachou brečeli, že nemají peníze. Padesát tisíc od nás promrhali, ještě teď vidím rudě
Zdroj: Pixabay

I když paní Bohumila nemá svoji snachu Dominiku příliš v lásce, rozhodla se, že jí pomůže. Mladí dostali pod stromeček padesát tisíc korun, aby nestrádali. Záhy se ale ukázalo, že tyto peníze použili úplně jinak.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 09. 01. 2023 10:00

Kdybych jen tušila, jakou habaďůru na mě snacha se synem chystají, nedala bych jim ani korunu. Celý rok fňukali, jak nemají peníze. Dohodli jsme se tedy s manželem Danielem (65), že pod stromeček dostanou tlustou obálku. Peníze jsme jim dali na potřebné věci, nikoliv na výlet k moři.

O snaše si myslím své

Ne že bych snachu Dominiku (32) hned zavrhla a neměla ráda. Spíše mi vadilo, jak ovládá mého syna Vaška (36). Byl jako pejsek, který ji poslouchá na slovo. Kolikrát jsem mu někde stranou říkala, že by si měl umět doma dupnout. Nikdy však nedal najevo, že by mu manželčina dominance ve vztahu vadila.

Byla jsem tudíž jediná, kdo na Dominice viděl mouchy. Ze svých požadavků na lepší snachu jsem slevila ve chvíli, kdy nám porodila vnouče. Šimonův (3) příchod na svět mě změnil. Musím říct, že kvůli němu jsem se snažila s Dominikou vycházet. Bylo to i v mém zájmu. Je ten typ, který by byl schopný odepřít mi kontakt s vnukem.

A tak jsem si začala hrát na hodnou tchyni. Chovala jsem se tak, jak Dominika vyžadovala. A ono to fungovalo. Když malý povyrostl, dokonce nám ho občas svěřila na víkend. Měla jsem sice výhrady k tomu, jak ho vychovává, ale věděla jsem, že musím mlčet.

Mladí tvrdili, že nemají peníze

Celý minulý rok si Dominika stěžovala, že nevycházejí s penězi. Mezi čtyřma očima se mi svěřila, že tlučou bídu s nouzí. „Všechno je tak drahé. Elektřina, jídlo... nevím, jak to všechno zvládneme," hrála na mě hru, o které jsem ale netušila. Nářky na nedostatek peněz začal prezentovat i Vašek. Ten to zase zkoušel na svého otce.

Takže my jsme po večerech neřešili nic jiného než život našich mladých. Pak přišel Daniel s návrhem, že jim pod stromeček dáme čtyřicet tisíc. Byla jsem pro, dokonce jsem přihodila dalších deset. Důvod takového daru byl jediný - náš vnuk. Neuměli jsme si představit, že strádá a třeba nemají na jídlo.

Mladým jsme o tom řekli předem. Oběma se značně ulevilo a už s předstihem děkovali. Pod stromečkem si tedy našli padesát tisíc korun. S Danielem jsme jim kladli na srdce, aby to použili na nutné výdavky. Syn se dušoval, že to vloží na účet a bude s tím svědomitě hospodařit. Zdálo se, že byli vážně vděční a jejich tíživé situaci to pomohlo.

Za našich padesát tisíc letěli k moři

To, že peníze použijí na cestu k moři, mě vážně nenapadlo. Na Silvestra jsme zjistili, že jsou na Zanzibaru. Když jsme jim volali, poznali jsme, že nejsou v klidu doma. Syn se ani nenamáhal něco vysvětlovat. Jen řekl, že potřebovali na chvíli vypadnout. V tu chvíli jsem měla chuť sednout na první letadlo a dát jim co proto.

Je mi jasné, která bije. Celá ta habaďůra se zrodila v hlavě mé skvělé snachy. Ještě přesně nevím, co jim řeknu, až se vrátí. Vím ale zcela jistě, že hezké to nebude. Určitě budeme chtít peníze vrátit. A co se týče důvěry, tu si u mě nezískají zpátky jen tak.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články