Vousatá dáma Annie Jones: S porostem na tváři se prý již narodila, říkali jí nemluvně Ezau

Vousatá dáma Annie Jones: Chlupatá se prý již narodila, patrně trpěla hirsutismem
Zdroj: Wikimedia Commons/Charles Eisenmann, Public domain

Annie Jones, která se proslavila jako vousatá dáma, zajistila impresáriovi P. T. Barnumovi docela slušný zisk. Patřila mezi to nejlepší, co mohla divákům nabídnout jeho show. Jaký ale byl skutečný život Annie a proč zarůstala již v kolébce?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 12. 2022 11:00

Vousaté ženy byly od nepaměti hvězdami cirkusových show a mnohdy byly uváděny na seznamu účinkujících mezi prvními. Stejně jako Annie Jones. Ta byla dokonce nejúspěšnější vousatá dáma všech dob.

Zrod vousaté dámy

Annie se narodila ve Virginii v roce 1865. Porost na bradě se jí údajně vytvořil již v děloze. Počáteční šok rodičů, že se jim narodila dcera s vousy dřevorubce, vystřídala vidina rychle vydělaných peněz. Ještě jí nebyl ani rok a už skončila u P. T. Barnuma v New Yorku. Zprvu byla označována jako nemluvně Ezau, což odkazuje na Jákobova bratra, o němž se můžeme dočíst ve Starém zákoně. Ezau se prý narodil jako hodně chlupaté dítě.

A tak se Annie stala slavnou ještě předtím, než se naučila chodit. Stala se tak oblíbenou, že Barnum její matce nabídl tříletou smlouvu v hodnotě 150 dolarů. Dívka však v cirkuse vydržela mnohem déle. Po nemluvněti se z ní stala Ezauova dáma a nakonec vousatá dáma. Její vystoupení spočívalo v ukazování kontrastu mezi ryze mužskými vousy a její přirozenou ženskostí. Oblékala se do módních šatů a učila se hrát na mandolínu.

Trpké osudy chlupatých žen

Ač není stále známo, co přesně způsobilo Annin stav, jako nejjednodušší vysvětlení se jeví takzvaný hirsutismus. Jde o zvýšený růst pigmentových chloupků u žen v místech, kde se typicky vyskytuje mužské ochlupení. Toto postihuje 5 až 10 % žen. Stejně jako Julii Pastranu. Mexičanku, která byla téměř celá pokrytá hustými černými vlasy. S přezdívkou Opičí žena byla hvězdou viktoriánské doby. A zájem o ni nepolevil ani po smrti. Po Evropě cestovala jako mumifikovaný exemplář.

Annie se i přes plnovous stihla vdát, rozvést a najít nového druha, se kterým cestovala po Evropě jako duo. Po čtyřech letech však její nový muž zemřel. Vrátila se raději zpět k Barnumovi. Ač za svou slávu vděčila právě jemu, snažila se bojovat proti tomu, aby byli umělci označováni slovem freak (podivín). Annie Jones zemřela na tuberkulózu ve věku 37 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Annie Jones

Allthatsinteresting.com: The Story Of Annie Jones, P. T. Barnum’s Bearded Lady

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články