Před 119 lety se narodil Walt Disney: V jeho studiu vznikl i snímek o Kačeru Donaldovi zesměšňujícím Hitlera

Před 119 lety se narodil Walt Disney: V jeho studiu vznikl i snímek o Kačeru Donaldovi zesměšňujícím Hitlera
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Od narození Walta Disneyho uplynulo již dlouhých 119 let. Kultovní klasiku Sněhurku zná snad každý, ale věděli jste, že její vznik visel na opravdu tenkém vlásku? A jak přispěl věčný vztekloun a smolař kačer Donald k válečnému úsilí Spojených států?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 12. 2020 08:00

Walt Disney se narodil 5. prosince 1901 v Chicagu. Byl to americký producent, režisér, scenárista, dabér a podnikatel. Společně se zaměstnanci studia vytvořil několik nezapomenutelných kreslených postav. Vyhrál dvacet šest Oscarů a sedm ocenění Emmy. V současnosti má společnost The Walt Disney Company roční obrat ve výši 35 miliard dolarů.

Sněhurku raději ne

Když se správní rada studia dozvěděla, že Walt Disney plánuje natočit celovečerní film o Sněhurce, mysleli si, že se zbláznil. Celý projekt označili za hloupost, která zničí jeho společnost. Jeho rozhodnutí se mu snažila vymluvit i rodina. On však na ně nedbal a zaměstnal profesora Dona Grahama, který mu pomohl se školením zaměstnanců.

Disney chtěl totiž ve Sněhurce využít nový způsob animace pohybu a speciální efekty. Práce na pohádce trvaly tři roky. Pak došly studiu peníze. Zbytek financí poskytla banka, která se po shlédnutí dosavadního materiálu rozhodla do projektu investovat půjčkou. Po premiéře Sněhurky a sedmi trpaslíků tleskali diváci vestoje. Jako úplně první americký kreslený celovečerní film vydělala Sněhurka osm milionů dolarů.

Druhá světová válka

Když Spojené státy vstoupily do druhé světové války, objednala si americká armáda u Disneyho instruktážní a povzbuzující videa. Díky tomu vznikl legendární snímek Der Fuehrer’s Face s Kačerem Donaldem, který má noční můru o práci v nacistické továrně. Válečné filmy ovšem nepřinášely kýžený zisk a nedařilo se ani premiéře pohádky Bambi.

Studio se vzpamatovalo až na konci čtyřicátých let, kdy šla do kin Alenka v říši divů a Peter Pan. S Popelkou nastala podobná situace jako se Sněhurkou. Byla to trefa do černého, což znamenalo velký zisk. V padesátých letech vznikla první idea zábavního parku Disneyland. Měl sloužit jeho zaměstnancům jako místo, kde si mohou odpočinou a kde mohou ukrátit čas také jejich ratolesti. „Chci, aby se mému parku nevyrovnalo žádné jiné místo na Zemi,“ uvedl jednou Walt Disney.

Závěr života

Zdálo se, že je ve své nejlepší formě. Konečně se mu podařilo koupit práva na zpracování příběhu o chůvě Mary Poppinsové. Také plánoval výstavbu dalšího zábavního parku, několika golfových hřišť a rekreačních hotelů. V roce 1964 se však z rentgenových snímků dozvěděl, že má nádor na levé plíci. Ta mu byla poté odstraněna, avšak s nemilosrdným verdiktem. Zbývaly mu maximálně dva roky života. Ve skutečnosti zemřel pouhý měsíc po sdělení diagnózy.

Dlouho také kolovala fáma, že se mělo jeho tělo zakonzervovat takzvanou kryoprezervací a uložit v Disneylandu. Tato informace nebyla nikdy potvrzena. Navíc k první veřejně známé kryoprezervaci lidského těla došlo až o dva roky později.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Walt Disney

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články