Záhadné zmizení 14leté Ivany Koškové: Pátrání trvalo 20 let, dosud se nenašla. Nejvíce indicií vede k únosu

Záhadné zmizení 14leté Ivany Koškové: Pátrání trvalo 20 let, dosud se nenašla. Nejvíce indicií vede k únosu
Zdroj: Ilustrační foto Pixabay

K záhadným zmizením dětí dochází každý den a někdy se z toho stane noční můra vyšetřovatelů, kterým se stále nedaří najit pořádnou stopu, která by je dovedla k nalezení, ať již živé, či mrtvé pohřešované osoby. Ivana Košková zmizela 13. července 1997 a doposud je její případ zařazen do složky nevyřešených kauz.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 07. 2023 16:00

Ivana Košková měla v době svého zmizení čtrnáct let. Zmizela během cesty z Příšovic, kde bydlela, do nedalekého Svijanského Újezdu. Rodičům řekla, že navštíví tetu. Další den měla jít na brigádu. Ani k jednomu již nedošlo.

Chytrá, ale neprůbojná dívka

Čtrnáctiletá Ivana měla být inteligentní, avšak tichá a příliš důvěřivá dívka. Moc kamarádů tak neměla. Když jí byl ochoten někdo naslouchat, byla mu za to velmi vděčná. A toho mohl využít její únosce. Tímto způsobem se mohl k ní dostat. Mohl to být prakticky kdokoli, a hlavně nemuselo jít o místního člověka.

V sobotu, den před jejím zmizením, se ve Svijanském Újezdu konaly pivní slavnosti. Počet hostů byl odhadován na sedm tisíc, což policistům při pátrání rozhodně nepomohlo. V neděli večer Ivana své matce oznámila, že odjede k tetě do Újezdu. Čekala ji brigáda a z jejího domu to měla mnohem blíž. Jako poslední ji viděla její spolužačka Žaneta. Narazily na sebe u hřbitova. Nepromluvily spolu, pouze na sebe pohlédly.

Pět možných verzí

Do pátrání po Ivaně se tehdy zapojily stovky policistů. Pátrání probíhalo i v sousedním Německu. Oficiálně se pracovalo s pěti možnými scénáři. Dívka jela k tetě na kole. Někdo ji mohl srazit autem, zpanikařit, a tak někde ukrýt kolo i tělo. Na silnici ovšem nebyly nalezeny žádné známky nehody. Další verze se zaobírala zaměstnanci poutě, kteří s kolotoči přijeli na slavnosti. Ivanina teta z nich prý neměla "dobrý pocit". Dívka ale zmizela až den po slavnostech.

Pak tady byl jistý Patrik. V Ivanině sešitu bylo objeveno srdíčko s jeho jménem uprostřed. Sice, stejně jako ona, chodil do školy v Turnově, tvrdil však, že ji neznal. Navíc měl přesvědčivé alibi potvrzené několika osobami. V září téhož roku se policistům ozvala kuplířka jménem Drahuše K., která tvrdila, že Ivana byla unesena kvůli prostituci. Její slova se však ukázala být jednou velkou lží. Vylučovací metodou se tak dospělo k poslednímu, nejpravděpodobnějšímu, scénáři. Stala se obětí násilného činu. Pachatel ho ale chtěl provést na připraveném místě, proto ji unesl.

Bezvýsledné pátrání

Kriminalisté ukončili hledání Ivany Koškové v červenci 2017, kdy byl její případ prohlášen za promlčený. Viníkovi, ať už to byl kdokoli, nehrozí v tomto případě žádný trest. Navíc by měl, po přiznání, nárok na anonymitu. Dosud se ale nikdo takový ještě neobjevil.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Zmizení Ivany Koškové

Idnes.cz: Dívka na kole k tetě nedorazila, od jejího zmizení uplynulo 20 let

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články