Za svobodou: Skupinka mladých lidí unesla v roce 1970 z Karlových Varů letadlo, toužili po životě na západě

Za svobodou: Skupinka mladých lidí unesla v roce 1970 z Karlových Varů letadlo, toužili po životě na západě
Zdroj: Wikimedia Commons, RuthAS, CC BY-SA 3.0

Po osudném srpnu roku 1968, kdy došlo k invazi vojsk varšavské smlouvy do Československa, zavládla v zemi beznaděj. Někteří lidé se tak uchýlili k zoufalým činům. Prvním příkladem toho je únos letadla z Karlových Varů, který měla na svědomí skupinka mladých lidí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 06. 2023 11:00

Akce byla naplánována na 8. června roku 1970. V letadle Iljušin Il-14, které mířilo do Prahy, bylo celkem čtyřiadvacet cestujících. Osm osob ale rozhodně nestálo o to, aby letoun přistál v našem hlavním městě.

O bezpečnost se nikdo nezajímal

Pravda, byla jiná doba. Těžko byste tak mohli v roce 1970 vyžadovat bezpečnostní kontroly na dnešní úrovni. Za současný stav může hlavně hrozba teroristických útoků. Skupinka osmi "emigrantů" tak na palubu letounu úplně v pohodě přinesla pět pistolí, nůž a šroubovák.

Krátce po startu převzali nad strojem kontrolu. Piloti se nejprve jejich požadavkům vzpouzeli, avšak pod pohrůžkou střelnou zbraní se nakonec vzdali. Po jedenácté hodině přistáli v německém Norimberku. Jak uvedl tehdy deník Pravda, vše začalo, dle výpovědi svědkyně, tím, že jeden mladík se postavil před vchodové dveře s pistolí v ruce a slovy: "Ani hnout, jasný?"

Mohlo to skončit tragédií

Únosci byli natolik rozhodnuti dotáhnout svůj plán do konce, že začali pilotům mluvit do řízení. Jeden muž z osmičlenné skupinky dokonce strhl řízení prudce doprava, domnívajíc se, že pilot letí na špatnou stranu. Jelikož se stroj prudce naklonil, vyrazil mu pilot volant (knipl) z ruky. Napomenul ho také, že by při podobném manévrování mohli klidně spadnout.

Vše se uklidnilo až po přistání v Německé spolkové republice. České orgány žádaly jejich vydání, Německo je ale nakonec soudilo samo. Hlavní trojice Galásek, Čihák a Procházka skončili s dvouapůlletými tresty. Ostatní vyvázli s podmínkou.

Nebyl to jediný únos

O dva roky později se na den přesně, tedy opět 8. června, podobným způsobem chtěl dostat do Německa, spolu se svými kumpány, Lubomír Adamica. Byl drogově závislý a měl sklony k sebevraždě. Svůj život ukončil ve vyšetřovací vazbě, kde po sobě zanechal dopis plný lítosti. Tentýž rok zatoužili po svobodě dva recidivisté - Kárník a Pfleger. Tentokrát se na palubě dokonce střílelo. Němci je zavřeli na sedm let.

V roce 1978 se zase rozhodli emigrovat do západního Německa pánové Šebesta a Katrinčák. Na palubu letadla si vzali výbušniny. Po přistání u německých sousedů požádali o politický azyl.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kategorie: Únosy letadel v Československu

Karlovarský.deník.cz: Z archivů: Před padesáti lety se v Plzni vyšetřoval únos letadla

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články