Hugo Haas v Americe: Ztratil jsem řeč. Když jde herec do emigrace, to je jako když pianistovi useknou ruce

Hugo Haas v Hollywoodu: Angličtina mu nešla, ale stejně hrál s Johnem Waynem i Gregorym Peckem
Zdroj: Wikimedia Commons/Republic Pictures, Public domain

Hugo Haas patřil nejen mezi velikány českého filmu, ale navzdory slabší angličtině se mu ve 40. letech minulého století povedlo prorazit i v Hollywoodu. Hrál s Gregorym Peckem i Johnem Waynem. A obvykle cizince, v jeho filmografii bychom nalezli desítku národností - od Francouzů a Rusů až po Mexičany, Rakušany a Holanďany...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 23. 03. 2023 14:00

Když Hugo Haas v roce 1939 dostal vyhazov z Národního divadla kvůli židovskému původu, pochopil, že se nad Evropou stahují mračna. Emigroval do USA a zůstal zde téměř dvě desetiletí. Dobře udělal, neboť jeho bratr Pavel byl zavražděn v Osvětimi a otec Lipmann zemřel v Terezíně...

Hugo Haas v emigraci

Talent a sebevědomí brněnskému rodákovi nechyběli. Horší to bylo s angličtinou, která byla jeho handicapem po velkou část amerického působení. Ale jako překážku to rozhodně neviděl, dokonce se z něj na nějakou dobu stal úspěšný producent.

Zkusme se ale podívat na jeho hereckou kariéru ve 40. letech. Jedním z Haasových prvních hollywoodských filmů je válečné drama Dny slávy (1944), debutový snímek Gregoryho Pecka. Český herec prý na kamerových zkouškách porazil i kolegy bez jazykového handicapu. Talent mu nechyběl, proto byl vyhledáván do charakterních rolí, i když to byly neamerické postavy.

V mým povolání bylo nejtragičtější, že jsem ztratil řeč. Když jde herec do emigrace, to je jako když pianistovi useknou ruce, je po hudbě a po všem a nemůžete nic dělat," řekl jednou Haas který sice začal dělat v angličtině pokroky, ale přízvuku se jen tak nezbavil.

Hugo Haas a Věra Ralston-Hrubá

Úvodní obrázek k článku pochází z westernu Bojovný muž z Kentucky (1949) a vedle zarputile se tvářícího Haase stojí usměvavá Věra Ralston-Hrubá. Jak už jméno napovídá, i ona pochází z Čech. Původně byla úspěšná krasobruslařka, ale v roce 1939 také emigrovala před nacistickou hrozbou. Jak Haas, tak Ralston-Hrubá, ale nebyli hlavními hvězdami tohoto snímku.

Tím byl legendární John Wayne, který si zahrál vojenského zběha, jenž na útěku unese kočár s francouzskou dívkou Fleurette Cherrie De Marchand (Ralston-Hrubá), dcerou jednoho z bývalých Napoleonových generálů Paula de Marchanda (Haas). Je možné, že Haasovi k roli pomohla právě česká kolegyně, která byla v té době milenkou a později i manželkou šéfa společnosti Republic Pictures Herberta Yatese.

Hugo Haas, muž mnoha národností

Jak už jsme naznačili, Hugo Haas si ve filmu Bojovný muž z Kentucky zahrál Francouze. Právě jeho jazyková (ne)vybavenost ho předurčila pro role neameričanů. Milan Hain v knížce Hugo Haas a jeho (americké) filmy píše, že ve 40. letech herec kromě Francouzů ztvárňoval také Rusy, Mexičany, Němce, Italy, po jedné roli si střihl muže národnosti bulharské, alžírské, rakouské, korsické a holandské. Marek Vašut a Karel Roden, kteří jsou v zahraničních filmech pečení vaření v rolích různých emigrantů, ještě mají co dobíhat...

Hugo Haas hrál ve 40. letech Čecha jenom jednou, a to v krimi Žárlivost (1945), které v Hollywoodu natočil Gustav Machatý podle scénáře slavného Daltona Trumba. Haas zde vystupuje jako neúspěšný exulant a filmový komparsista Hugo Kral, jehož prostřednictvím se zámořští diváci dozvídají víc o Evropě, kde zažil lepší časy.

Sám Haas to měl trochu jinak, i proto se po válce nevrátil z Hollywoodu do rodné země. „Asi tu zůstanu nadobro. Ne, že bych netoužil po domově, ale stalo se mi příliš moc zlého, tatínek zemřel v Terezíně a Pavlíčka zabili v plynu v Oswecimi..., a proto nevěřím, že bych tam kdy mohl zapomenout a být šťasten," napsal v roce 1946 herečce Andule Sedláčkové. A dodal, že nechce riskovat setkání s lotry a kolaboranty, kterým se odpustilo. Když pak v roce 1950 získal i s manželkou americké občanství, otevřel novou kapitolu svého života a založil Hugo Haas Corporation. Ale to už je jiný příběh...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Hugo Haas

Milan Hain: Hugo Haas a jeho (americké) filmy

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články