Milenci Adiny Mandlové: Hugo Haas ji vykázal z postele, pro bohatého továrníka pašovala peníze v intimních partiích

úvodní foto
Zdroj: Profimedia

Adina Mandlová byla populární herečka, modelka, ale také milenka. Často si sice stěžovala, že v ložnici nenalezla uspokojení, to jí ovšem nebránilo v hledání a střídání dalších milenců. Jaký byl její život po boku legendárního Huga Haase, který se jí ujal, když přišla do Prahy udělat kariéru? A kdo byl muž, pro kterého pašovala libry v intimních partiích?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 19. 02. 2023 13:00

Jeden z maminčiných milenců zaplatil mladé Adině Mandlové studium v Paříži, aby se zlepšila ve francouzštině. Se školou jí to sice nevyšlo, ale aspoň se dostala mezi tamější bohému. Byla mladá a atraktivní. Přes den se učila, večer pózovala jako modelka, někdy i nahá, a v noci flámovala.

Adina Mandlová v Paříži

Herečka se jménům svých milenců z pařížského období vyhýbá, i v autobiografické knize Dneska už se tomu směju je taktní. A zmiňuje jenom střípky. Třeba když před Vánocemi zjistila, že je těhotná, svému milenci, kterého označuje jenom jménem George, o tom nic neřekla. „Vím, že mě měl rád a byl by si mě určitě vzal. Ale místo toho jsem se obrátila na svou přítelkyni Dolores, a když jsem ji ujistila, že se vdávat nechci a zejména ne za někoho, koho skutečně a opravdu nemiluji, slíbila, že mi pomůže," vzpomíná Mandlová.

Oficiálně šla na Vánoce k Dolores a její rodině. Místo toho strávila nejsmutnější Vánoce svého dospívání na malé klinice, kde jí lékař provedl zákrok bez narkózy. Mandlová prožila šílenou bolest a zařekla se, že si už s nikým nezačne, protože trest, který následuje, za to nestojí. „Vždyť jsem to stejně dělala jen tak napůl ze zvědavosti a teď, když už vím, o co jde, nic mě na tom celkem nezajímá. Dosud nikdy jsem totiž nedosáhla konečného vyvrcholení pohlavního aktu. Byla jsem chladná a nějak jsem se vždycky v poslední chvíli bránila, abych se nedala strhnout; nemohla jsem zapomenout na ty téměř zvířecí zvuky, kterým jsem často naslouchala za dveřmi matčiny ložnice," stěžuje si herečka.

Pokračovala sice v hledání a střídání milenců, ale uspokojení prý našla až o mnohem později. Kvůli jedné aférce ji pak vyloučili ze školy s tím, že "zneuctila" její jméno. Když se konala slavnost na počest otevření nové budovy školy, přišli diplomaté, zástupci církve, různých univerzit a tak dále. Byl tam i jistý mladý muž, který po Adine již dlouho pokukoval. Oba mladí lidé měli už upito a šli se projít. Jenže to nedopadlo dobře. Našli si místo u stromu v parku a když si chlapec sundával kalhoty, jeho pozadí osvětlil ohňostroj. A tehdy je spatřila honorace v čele s biskupem a vedením školy...

Adina Mandlová a Hugo Haas

Po pařížské epizodě se Adina Mandlová rychle uchytila v Praze u filmu a pracovala i jako fotomodelka. Dlouho žila s Hugem Haasem, který ji "odchytil" jako první. Slíbil jí hlavní roli ve filmu Život je pes (1933) a řekl, že potřebuje trénink, kterému by se mohl více věnovat, kdyby bydlela u něj. Pak poznala celou pražskou smetánku - Karel Čapek, Ferdinand Peroutka, Jiří Voskovec, Jan Werich, Karel Poláček a další.

Nechtěla jsem prozradit nic ze své minulosti, prostě jsem vystupovala jako velmi naivní a nezkažená dívka z malého města, která je poprvé v Praze a všemu se diví," vzpomíná Mandlová, která ze začátku ve společnosti prý jen mlčela.

V kontrastu s tím fungoval její milostný život. Bydlela sice u Haase, ale přestali spolu spát. On jí tvrdil, že se může vzrušit jedině tehdy, když střídá milenky. „A tak jsme žili v jedné domácnosti jako dva svobodní mládenci a každý jsme šli svou vlastní cestou. Měla jsem sice milence, ale duševně jsem byla k Haasovi připoutána a nějak jsem si nedovedla život bez něho představit," popisuje toto období herečka.

Ideální milenec Adiny Mandlové

Mezi partnery Adiny Mandlové patřil také Max Oberländer, bohatý továrník z Úpice, který měl dům plný uměleckých předmětů, obrazů a antického nábytku. „Byl to velmi senzitivní a vzdělaný německý Žid, ohromně štědrý, a když mi navrhl, abych se stala jeho milenkou, okamžitě jsem svolila, protože mi nejen vyhovoval fyzicky i duševně, ale samozřejmě prostředí a styl jeho života mi imponovaly. Komorník, kuchař, služky, zahradníci, šoféři, bazén a tenisové kurty, automobily - která chudá holka by mohla odolat?" vysvětluje Mandlová.

Přes týden pracovala, víkendy trávila u Oberländera, který ji vozil třeba na operu do Vídně. Tam měl vlastní činžák a v něm velký, elegantní byt. Jenže už vnímal, že se mění politická situace a budoucnost viděl černě. Pomýšlel na emigraci. „Měl spoustu peněz za hranicemi, zejména ve Švýcarech, a při každém společném výletu do ciziny jsem mu pomáhala pašovat cizí valuty, hlavně stolibrové bankovky, do zemí, kde měl bankovní konta. Stolibrovky se daly svinout v tenkou ruličku, kterou jsem snadno schovala v tělesném otvoru, kam se žádný celník neodvážil dámě nahlédnout," dodává Mandlová.

Mandlová a Oberländer se setkali ještě jednou, došlo k tomu po druhé světové válce v Londýně. Nevedlo se jí tehdy moc dobře a podle vlastních slov asi vypadala uboze. Max Adině finančně pomohl a řekl, že je to „komise za pašování peněz před válkou, které ti často způsobilo bolest..."

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Adina Mandlová

Adina Mandlová: Dneska už se tomu směju

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články