Bohémský život Luďka Kopřivy: Milenky na něj stály frontu, ženil se i po sedmdesátce

Jak svět přichází o básníky je česká filmová komedie z roku 1982 a první díl básnické hexalogie režiséra Dušana Kleina.
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Jak svět přichází o básníky je komedie z roku 1982. Jde o vůbec první z celkem šesti snímků o "Básnících" od režiséra Dušana Kleina. Na film se přišlo do kin podívat více než jeden a půl milionu diváků.Ústřední výbor tehdy rozhodl, že v tisku nesmí být žádná reklama na film Jak svět přichází o básníky, jen negativní recenze.Jen legrácky nemohou stačit. Tak zněl název nechvalně známé recenze, jež film Jak svět přichází o básníky hodnotila jako nevhodný pro mládež.
Pavel Kříž si za roli ve filmu Jak svět přichází o básníky odnesl honorář ve výši 2 400 korun.+ 2 fotky+ 3 fotky

Známý herec Luděk Kopřiva, kterého si dnes můžeme připomenout ve filmu Jak svět přichází o básníky, byl jedním slovem bohém. Ač ženatý, neváhal trávit volný čas s milenkami. Také rád utrácel za různé požitky. A po sedmdesátce se rozhodl, že do toho praští znovu a ožení se podruhé.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 09. 2021 11:00

Děj filmu Jak svět přichází o básníky: Štěpán a Kendy mají před maturitou. Když se ocitnou v ředitelně kvůli trošku skandální písni, vnukne jim ředitelka nápad, že by mohli vytvořit divadelní představení. Mladým umělcům do oka padne Tylova Lesní panna. Kendy v tom vidí šanci pořádně si užít, Štěpán se chce zase sblížit s Marcelou Borůvkovou alias Borůvkou. Jenomže na tu si už myslí snaživý úředník Nádeníček... Na komedii Jak svět přichází o básníky se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Nezapomenutelné role Luďka Kopřivy

Herci Luďku Kopřivovi byly v životě souzeny spíše menší role, přesto si ho právě díky nim diváci zapamatovali. Měl totiž nezaměnitelný vzhled a velmi specifický hlasový projev. Kromě divadla se věnoval také filmu, televizní tvorbě, rozhlasu a dabingu.

Mezi jeho nejvýraznější role patřil choreograf Hugo v komedii Jak svět přichází o básníky a samozřejmě farář “Sodoma Gomora” Otík z Troškovy letní trilogie Slunce, seno... Kopřiva pověsil herectví na hřebík v roce 1991, kdy odešel do důchodu. Přesto se ještě objevil v několika filmech, za všechny jmenujme Svatbu upírů (1993). Kvůli postupující Parkinsonově nemoci měl ale čím dál větší problém s texty.

Zástupy milenek Luďka Kopřivy

Ač si ho lidé pletli v civilu s farářem, on rozhodně v celibátu nežil. Kopřiva si totiž rád užíval s milenkami. Svou manželku Olgu miloval, povyražení však hledal jinde. A podle webu Extra.cz jej to stálo spoustu peněz. Možná za to mohl fakt, že nemohli mít děti. Klidného stáří se ale s Olgou nedožili. Zemřela na rakovinu, což byla pro něj velká rána. Nechoval se sice příkladně, ale i tak ji považoval za svou životní lásku.

Druhá svatba Luďka Kopřivy

Podruhé se Luděk Kopřiva oženil až ve třiasedmdesáti letech. A paradoxně, stejně jako u první manželky, měl na svůj protějšek velmi žárlit. Jinak ale měl, dle jeho hereckých kolegů, nekonfliktní povahu. Nikdy se ani příliš nezajímal o politiku. Zákulisní šarády šly mimo něj.

Parkinson si ale začal časem vybírat svou daň. Kopřiva kvůli tomu dokonce změnil závěť. Zrušil veřejný pohřeb a vyžádal si pouze rozloučení v úzkém rodinném kruhu. Zemřel 2. října 2004 v Praze ve věku osmdesáti let. Věčný klid našel na vyšehradském hřbitově.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Luděk Kopřiva 

Prima Max: Jak svět přichází o básníky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články